Här mobilsurfar föraren under färd på buss 560

Lova Lindblad satt på buss 560 på väg till skolan när hon upptäckte att buschauffören verkade ofokuserad. Det visade sig att han satt och mobilsurfade medan han körde – något Lova Lindblad lyckades fånga på film.
– Han riskerar ju inte bara sitt eget liv utan oss också, säger hon.

Lova Lindblad och hennes kompis satt på buss 560 mot Upplands Väsby på väg till skolan när de upptäckte att busschauffören satt och surfade med sin mobil under färden.

– Det första jag tänkte var att det han gör är olagligt. Sen tänkte jag att han riskerar ju inte bara sitt eget liv, utan oss också, säger Lova Lindblad.

”Rädd att han skulle tappa fokus”

Enligt Lova pågick surfandet av och till under hela bussfärden.

– Varje gång han hade mobilen uppe blev jag lite rädd att han skulle tappa fokuset på vägen, säger hon.

Hon bestämde sig för att ta fram sin egen mobil för att fånga beteendet på film.

– Jag tycker det är väldigt dumt och väldigt farligt av honom. Tänk om han skulle krocka. Han har ingen kontroll när han sitter och kör med en hand, säger Lova Lindblad.

”Föraren gör ju något som är olagligt”

Det är Arriva som trafikerar busslinjen. De har nolltolerans mot mobilanvändande under färd, säger Karin Larsson på pressjouren.

– Det är naturligtvis inte tillåtet. Förutom att det är olagligt så har vi också jättetydliga regler och riktlinjer mot det, säger hon.

Vad kan det bli för konsekvenser för en förare som gör så här?

– Om vi vet vilken förare det är så tar vi alltid in honom eller henne för samtal. Föraren gör ju något som är olagligt, så ska det ju inte vara såklart.

Om man som resenär upptäcker att föraren mobilsurfar ska man höra av sig till Arriva, säger Karin Larsson.

– Upplever man att det här är ett dagligt problem på den här bussen så får man gärna höra av sig med närmare upplysningar, så att vi kan prata med den här föraren. Ingen ska surfa med sin mobiltelefon när man kör ett fordon, säger hon.

Buss 560 trafikerar sträckan Jakobsbergs station-Kallhälls station-Rotebro station östra-Infra City-Upplands Väsby station.

Fakta

Polisen: Detta är rattsurfning

Från den 1 februari 2018 får du som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning såsom gps alls om du håller den i handen när du kör ett motordrivna fordon, till exempel bil, lastbil, moped och traktor.

Före den 1 februari var det bara förbjudet att använda mobiltelefonen om det påverkade din körning negativt, men nu är det nolltolerans.

I oktober förra året fick polisen också möjlighet att utfärda böter direkt på plats istället för att varje fall av så kallad rattsurfning skulle gå via åklagare. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

Så här står det i trafikförordningen: ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Är det förbjudet att prata i mobilen när jag kör?
Nej, du får prata i mobilen om du inte håller den i handen men du som förare har ansvar när du kör. Märker du att ditt samtal tar fokus från körningen är det olämpligt och du måste avsluta. Om det ringer när du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, bör du vänta med att svara tills trafiken har lättat.

Källa: Polisen.se /transportstyrelsen.se