Cykelstölderna ökar i Upplands-Bro

Cykelstölderna i Upplands-Bro har ökat med 66 procent sedan samma period förra året.
Stölderna är koncentrerade till stationsområdena i Kungsängen och Bro.
Cykelstölderna i kommunen har ökat med 66 procent jämfört med samma period i fjol.
– Det har varit väldigt mycket i Upplands-Bro, särskilt sista tiden här. Som tur var grep vi en cykeltjuv och fick en annan namngiven nyligen, i Kungsängen, säger Albin Näverberg, vid polisen i Järfälla.

Sommaren står för dörren och med den kommer cykelsäsongen igång på allvar. Men redan under våren har den ökande cykeltrafiken märkts av hos polisen. Antalet cykelstölder ökar.

– När temperaturen går upp ökar stölderna, säger Albin Näverberg vid polisen i Järfälla.

I Upplands-Bro kan polisen se att antalet cykelstölder blir fler. 50 cyklar har stulits hittills i år, det motsvarar en ökning med 66 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det har varit väldigt mycket i Upplands-Bro, särskilt sista tiden här. Som tur var grep vi en cykeltjuv och fick en annan namngiven nyligen, i Kungsängen. De skar upp kedjelås med hjälp av en batteridriven vinkelslip, säger Albin Näverberg.

Läget i grannkommunen

Hittills i år har 123 cyklar stulits i Järfälla, en svag ökning jämfört med samma period förra året då 114 cyklar stals.

– Det är lite mer fokus på cyklar nu, i och med att elcyklarna kom och anordnas mycket med cykelbanor och sådär, säger Albin Näverberg.

Cykelstölderna blir fler i kommunen.

Antalet som mötts av denna syn då de ska sätta sig på hojen har blivit fler i kommunen. Foto: Most Photos

Polisen: Cyklarna försvinner iväg på pendeln

De allra flesta cykelstölder görs av någon som tar en cykel på en plats, cyklar en bit och sen dumpar den någon annanstans.

– Vi får in väldigt mycket dumpade cyklar som hittegods och vi lyckas inte spåra ägarna speciellt ofta. Då tillfaller cykeln upphittaren, om han eller hon vill ha den. Annars auktioneras den ut, säger Albin Näverberg.

Men en del cykelstölder görs av personer som vill behålla cykeln. Enligt Albin Näverberg kan det vara därför stölderna är koncentrerade till stationsområdena: Kungsängen, Bro, Jakobsberg, Barkarby och Kallhäll.

– Om man stjäl, säg, en dyr elcykel så är det väldigt lätt att släpa den med sig på tåget och åka vidare, säger han.

Polisens tre tips

Så skyddar du dig mot cykelstölderna

  • Lås ordentligt. Lita inte på inbyggda lås och enkla kedjor, utan investera i kraftigare lås som du kan låsa fast ramen med.
  • Memorera cykelns ramnummer. Då vet du om det är din cykel polisen fått in.
  • Än enklare blir det om man vid köpet gör en stöldskyddsmärkning. Då kan polisen kontakta företaget och fråga vem ägaren till cykeln är.