Därför kan bilrånarna inte dömas för rån

bilrån därför kan de inte dömas
Därför är bilrånen en juridisk utmaning.
I lagens mening är bilkapningarna inga rån – om det inte går att bevisa att gärningsmannen tänkt behålla bilen.
Därmed kan "rånaren" komma undan med halva straffet jämfört med någon tar en mobil med våld eller hot.
– Lagstiftningen haltar ordentligt där, säger kriminalinspektör Lars Stervander.

Den som tar en mobiltelefon från en annan med hjälp av våld eller hot kan dömas för rån. Men om det istället handlar om en bil blir rubriceringen i regel en annan.

– För att kunna döma för rån krävs ett så kallat tillägnelseuppsåt, det vill säga att det går att bevisa att gärningsmannen tagit bilen i syfte att behålla den, säger Robert Näppi på Norrorts åklagarkammare.

Ett exempel på när det kan klassas som rån är ligorna som tar bilar och sedan skeppar dem till Östeuropa för ekonomisk vinning, berättar åklagaren Robert Näppi. Men de fall där gärningsmannen kör en runda på fyllan eller använder bilen som flyktfordon efter ett bankrån räknas inte.

I januari 2018 har Robert Näppi väckt åtal i två fall där bilägare tvingats lämna ifrån sig sina fordon under vapenhot. I båda fallen blev rubriceringen grovt olaga tvång samt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Där börjar straffskalan på fängelse i sex månader – till skillnad från rån där minimistraffet är fängelse i ett år.

– Det är en juridisk spetsfundighet. Det är ett rånliknande tvång, och för brottsoffret är det lika allvarligt, säger Robert Näppi.

I ett av fallen är det Carl, 57, från Norrviken som är målsägare.

Han är kritisk till hur lagen gör skillnad på vilket gärningsmannens syfte är.

– De tilltvingar sig ett värde på 400 000 kronor under knivhot, och mig spelar det ingen roll vad de ska göra med bilen, säger Carl och fortsätter:

– Jag har bott i USA under långa perioder och där har man insett allvaret och gjort ”car jacking” till ett federalt brott, och då är det hårda straff vi pratar om, säger han.

Teoretiskt kan det bli ett hårade straff om du rånar någon på en mobil istället för en bil

Lars Stervander, polis

Även kriminalinspektör Lars Stervander, som arbetat med bilbrott på Stockholmspolisen, är kritiskt till systemet.

– Teoretiskt kan det bli ett hårade straff om du rånar någon på en mobil istället för en bil. Lagstiftningen haltar ordentligt där, säger han.