Dödshotade 16-årig flicka på perrongen i Vällingby – får fängelse

Man hotar flicka på perrong i Vällingby.
Mannen riktade vapnet mot flickan och sa "ska jag döda dig?".
Plötsligt drog den berusade mannen upp en pistol, gjorde mantelrörelse och riktade pipan mot den 16-åriga flickans ansikte.
– Jag trodde han skulle skjuta mig, har flickan berättat.
Vad hon inte visste var att pistolen var av plast. Trots det döms nu mannen till ett långt fängelsestraff för grovt olaga hot.

Den skrämmande händelsen ägde rum på t-baneperrongen i Vällingby en kväll i december 2017.

Den då 27-årige Hässelbybon dök upp på perrongen – högljudd, märkbart berusad och med en halvdrucken flaska whisky i ena handen.

Hotade flera

När den 16-åriga flickan bad honom att dämpa sig drog han hastigt upp ett pistolliknande föremål, riktade mot hennes ansikte och sa, enligt flickan, ”ska jag döda dig?”.

Efter det gick han in i en tunnebanevagn, där han fortsatte att vifta med vapnet, bland annat mot ytterligare två ungdomar, 15 och 16 år gamla.

”Ville skämta”

I samband med det ringde någon polisen, som grep mannen. Det visade sig att vapnet inte var en riktig pistol, utan en soft air gun i plast. I mannens fickor hittades även ett antal narkotikaklassade tabletter.

Själv uppger Hässelbybon att han inte minns hela händelseförloppet på grund av sin berusning. Han hävdar att han hade hittat plastpistolen på vägen och tog med den för att han ville skämta genom att visa den för andra personer. Han säger sig inte ha uppfattat att någon blivit rädd.

Döms till fängelse

Solna tingsrätt ser annorlunda på saken och konstaterar att ”det måste anses vara mycket skrämmande att få detta föremål riktat mot sig av en okänd, berusad person”.

Mannen har nu dömts för grovt olaga hot i två fall samt för ringa narkotikabrott till fängelse i ett år och tre månader.