Dödskallerånare på Lidl dömd – kunder hjälpte

En kund var iskall och tog en bild på rånaren med sin mobil.
En kund var iskall och tog en bild på rånaren med sin mobil.
Rånutrustningen som polisen fann i flyktbilen.
Rånutrustningen som polisen fann i flyktbilen.
När butikspersonal försökte övertala mannen att avbryta rånet tog han fram en pistol.
När butikspersonal försökte övertala mannen att avbryta rånet tog han fram en pistol.
Med pistol och dödskallemask tvingade mannen till sig flera tusen kronor på Lidl i Åkersberga. Men mannen hade inte räknat med butikens påpassliga kunder och anställda. De såg vart han tog vägen och larmade polisen som grep honom efter bara en timme.

Vid 14-tiden en sommardag för två år sedan påpekade en kund för en anställd på Lidl i Åkersberga att han trodde butiken höll på att bli rånad. Det visade sig att en lång man med dödskallemask, solglasögon och pistol höll på att tvinga till sig pengar i en av kassorna.

Dödskallemask och solglasögon

Men rånet gick inte som planerat. Med hjälp från kunder och butiksanställda kunde polisen gripa mannen redan efter en timme, i en stuga norr om Åkersberga.

Händelsen inträffade i slutet av juli 2016.

Nu har mannen som är i 20-årsåldern dömts av Attunda tingsrätt till två års fängelse för rån.

På köksbordet i stugan utanför Åkersberga fann polisen en del av rånbytet. Enligt de första uppgifterna från polisen hade rånaren grismask – men det visade sig senare vara en dödskallemask.

Enligt en anställd klev mannen fram till en kassorna och sa åt personalen att ”tömma kassan”, och lägga pengarna i en påse.

Men redan här började allt gå snett.

Rune, 80, plåtade rånare: Man blir förbannad

Av polisens förundersökning framgår att en av de kassaanställda försökte övertala mannen att avbryta rånet, men då visade han upp en pistol för att få sin vilja igenom.

Kunder och anställda följde efter

Den anställde uppfattade rånaren som onaturligt lugn och rånet tycks ha gått relativt långsamt. Under tiden hann en kund larma polisen. När rånaren flydde från butiken med bytet – drygt 12 000 kronor – följde dessutom flera personer efter.

En anställd såg hur mannen tog av sig masken ungefär hundra meter från Lidl  och att han sedan sprang längs Sågvägen mot kanalen. Vid Arbetsförmedlingen på Sågvägen bytte mannen tröja och hoppade in i en parkerad skåpbil och körde mot Österskärsvägen. En kund som också följt efter såg registreringsnumret och gav det till polisen som ryckte ut med bland annat helikopter, hundpatrull och piket.

Greps när han kissade

En timme senare var allt över. Polisen grep mannen under odramatiska former när han gick ut för att kissa i skogen utanför stugan. På köksbordet i stugan fann polisen en del av rånbytet och bilen låg mannens maskering och pistolen, som visade sig vara ett luftvapen.

Mannen har erkänt brott.

Förutom fängelse ska han även betala skadestånd till två butiksanställda på Lidl.