Bröder dömda för mord i skyddsrum

mord fup eriksbergsåsen botkyrka
Efter mordet begav sig männen till ett hotell. Här misshandlade de personal innan de greps
Två män i 20-årsåldern dömdes på onsdagsförmiddagen till fängelse för mord.
Enligt tingsrätten misshandlade männen som är bröder en ung Botkyrkabo till döds i ett skyddsrum.
Efter att ha misshandlat hotellpersonal kunde de gripas sedan en polis skjutit en av dem.
Tingsrätten dömer den ene mannen till fängelse i 14,5 år år och den andre till fängelse i 11,5 år.

Det var den 5 juni förra året som larmet kom från Eriksbergsåsen i norra Botkyrka. En ung Botkyrkabo hade misshandlats så svårt att han senare avled på sjukhuset. Enligt läkarutlåtandet fick mannen skador på både hjärna, hjärtor och lungor. Enligt tingsrättens dom som kom på onsdagsförmiddagen har de två bröderna sparkat och stampat på offret.

”Folk brukade samlas”

Misshandeln ägde rum i ett skyddsrum där folk brukade hålla till. Offret och gärningsmän kände varandra. En av bröderna hade gått i samma klass som den nu döda Botkyrkabon.

– Folk brukade samlas i skyddsrummet, sade åklagaren Anna Stråth till Lokaltidningen Mitt i när åtalet kom i slutet av november.

mord fup eriksbergsåsen botkyrka

Ur polisens förundersökning. Skyddsrummet på Eriksbergsåsen i norra Botkyrka.

Efter mordet begav sig männen iväg till ett hotell i Årsta där en av bröderna bodde. De fick till början skjuts av en kvinna de mötte på parkeringen utanför huset på Eriksbergsåsen, men det slutade med att bilen stals från henne när hon inte ville skjutsa dem längre än till Fittja.

Misshandlade hotellchefen

På ett hotell i Årsta tyckte hotellpersonalen att männen betedde sig märkligt eftersom de gick in och ut ur sitt rum och dessutom behövde hjälp att komma in då en av dem glömt nyckeln. Hotellchefen, en man i 60-årsåldern, bad dem lämna hotellet men blev då misshandlad. Misshandeln med sparkar och slag slutade inte ens då den äldre mannen låg orörlig på golvet.

Polis sköt en av bröderna

När bröderna senare kom ut från hotellet hade en ensam polis med hund kommit till platsen. Polisen beordrade dem att lägga sig ner på backen, men männen fortsatte mot polisen. En av männen sparkade mot polishunden som släppts lös och den andre försökte enligt förhören slå vapnet ur handen på polisen. Det slutade med att polisen sköt en av bröderna.

Blod på kläderna

När männen greps bar de kläder med blodstänk från offret.

– Delvis, men detta har man även hittat på andra ställen, sade åklagaren Anna Stråth i samband med att åtalet kom.

På männens hotellrum i Årsta fanns andra kläder med blod på. I åklagarens bevisning finns också en rad vittnen som pekar ut de två männen som gärningsmän. Och film från hotellets övervakningskameror som visar hur männen betedde sig efter mordet i skyddsrummet. När männen greps hade båda kokain i blodet.

Nekar till mord

I tidigare förhör har båda männen nekat att de gjort sig skyldiga till mord. En av bröderna har sagt att han handlat i nödvärn. Åklagaren har inte kunnat bevisa varför de två bröderna skulle vilja döda offret. Båda har varit mycket förtegna i förhör, men en av dem som tidigare var klasskamrat med offret har berättat att han och offret inte hade någon konflikt med varandra överhuvudtaget. De var vid tidpunkten för mordet nära vänner.

Döms för andra brott

Förutom mord dömde tingsrätten båda männen för misshandeln av hotellchefen och försök till våld mot tjänsteman. Tingsrätten dömer också en av dem för stölden av bilen. Båda männen blev dock frikända för ett fall av misshandel. Det blev slagsmål på parkeringsplatsen utanför skyddsrummet på Eriksbergsåsen men tingsrätten menar att det inte är klarlagt vad som hänt i detta fall.