Två män dömda för grov utpressning mot Östermalmsfamilj

göteborgs tingsrätt
Två män dömdes i dag i Göteborgs tingsrätt för grov utpressning mot en familj som bodde på Östermalm.
Genom utpressning, våld och dödshot tvingades en familj från Östermalm att betala 1 263 000 kronor. Hotbilden har gjort att familjen i dag lever på okänd ort. Nu har två män, båda drygt 30 år, dömts i Göteborgs tingsrätt för grov utpressning.

De båda dömda männen känner varandra sedan barndomen och har gjort utlandsresor tillsammans. Den ene har enligt tingsrätten en ledande ställning i ett kriminellt nätverk med bas i Biskopsgården i Göteborg. den andre är mäklare i Stockholm och bosatt i Solna.

Familjen som utpressades var tidigare bosatt på Östermalm och består av två makar och deras två vuxna söner.

Allt började 2016

Allt började, enligt domen, 2016 då lillebrodern i familjen hjälpte en annan person att investera pengar.

– Sedan har den som tagit emot pengarna försvunnit med dem, sannolikt handlar det om någon form av bedrägeri. Den som investerat pengarna lägger då skulden på lillebror och menar att han ska betala tillbaka de 1,2 miljoner kronorna. Storebror försöker hjälpa lillebror och blir också indragen, och sedan till slut hela familjen, säger Roy Johansson, rådman i Göteborgs tingsrätt, till DN.

”De har ett stort våldskapital”

När lillebrodern inte kunde betala tillbaka pengarna blev han hotad och slagen. Senare har alla familjemedlemmar hotats till livet och de har inte vågat annat än att lyda.

– De dömda männen har visat att de har ett stort våldskapital och vetskapen om vilka de var har gjort att familjen känt sig rädda, säger Roy Johansson.

Föräldrarna har lämnat Sverige

Föräldrarna har lämnat Sverige och sonen som berättade om utpressningen ingår i polisens personskyddsprogram på grund av stark hotbild. Han lever just nu på okänd ort.

Enligt tingsrätten har de två dömda männen troligen anlitats av någon, ännu oklart vem, att driva in pengarna.

Fängelse och 765 000 i skadestånd

De båda dömda männen har helt förnekat delaktighet i brott men tingsrätten har bedömt att uppgifterna från sonen är tillförlitliga då hans uppgifter bekräftas på en rad punkter av skriftlig bevisning.

I dag dömdes de två männen. Mannen som enligt tingsrätten tillhör ett kriminellt nätverk i Göteborg dömdes till tre års fängelse medan mannen från Solna dömdes till fängelse i två år och sex månader. De ska också betala skadestånd med 765 000 kronor till ett av brottsoffren.