Dömdes för badkarsmord – kan få resning

Riksåklagare Anders Perklev motsätter sig inte en resning för den morddömde mannen.
Riksåklagare Anders Perklev motsätter sig inte en resning för den morddömde mannen.
2010 dömdes en man till 15 års fängelse för att ha dränkt en bekant i ett badkar i en lägenhet i Solna. Nu anser riksåklagaren Anders Perklev att den dömde mannen bör få resning.

Det var i slutet av 2009 som en 70-årig man dog i ett badkar i en lägenhet i Solna. En annan man som befann sig i samma lägenhet vid tillfället åtalades och dömdes både i tingsrätten och hovrätten för mord. Enligt domen ska han ha tryckt ned 70-åringen under vattnet så att han drunknade.

Nu har den dömde mannen begärt resning hos Högsta domstolen. I hans resningsansökan har han bland annat redovisat olika medicinska sakkunnigutlåtanden och en redogörelse för en ny rekonstruktion av händelserna 2009.

Riksåklagaren Anders Perklev säger att han inte motsätter sig en resning och att mannen presenterat nya vetenskapliga rön som talar emot hovrättens slutsats att dödsorsaken måste ha varit drunkning. Även den nya rekonstruktionen visar att ett annat händelseförlopp, än det som hovrätten har utgått ifrån, har varit möjligt.

– Vid en sammantagen bedömning kan jag inte komma till någon annan slutsats än att det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, säger riksåklagare Anders Perklev i ett pressmeddelande.

Riksåklagaren säger att han även tagit hänsyn till att två av hovrättens ledamöter ville frikänna mannen redan på det ursprungliga materialet.