Dubbelmördaren från Väsby åtalad för mordförsök

Gärningsman silhuett attunda tingsrätt
Den 40-årige Väsbybon står åtalad för mordförsök.
Maskerad och helt klädd i vitt ska den 40-årige Väsbybon ha riktat en revolver mot en annan man. När vapnet klickade högg han kniven i offret som fick livshotande skador. Allt enligt åtalet som väckts mot den tidigare dömde dubbelmördaren.
– Den här killen har nästan blött till döds, det har bara forsat ut blod, säger offrets advokat Clea Sangborn.

”Nu ska du dö din jävel!” Det ska den åtalade 40-åringen ha skrikit när han gick in på en arbetsplats i Vallentuna den 20 december förra året. Mannen riktade därefter en revolver mot en anställd och tryckte av. När vapnet klickade knivhögg han sitt offer i armhålan och i låret.

– Det var en väldigt allvarlig attack mot min klient. Den här killen har nästan blött till döds, det har bara forsat ut blod, säger offrets advokat Clea Sangborn.

Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.

– Det var på gärdesgården att han klarade sig. Hade han inte kommit under vård på väldigt kort tid så hade han dött, säger Clea Sangborn.

Dömd till livstids fängelse för dubbelmord

Bara några månader innan attacken, i juli, friade Attunda tingsrätt den nu åtalade Väsbybon för all inblandning i dubbelmordet i Väsby den 14 november 2017, då två män sköts ihjäl. Förra veckan dömdes han till livstids fängelse för dubbelmordet, efter att Svea hovrätt rivit upp tingsrättens dom.

Mordförsöket han nu står åtalad för ska alltså ha utförts under perioden mellan den friande tingsrättsdomen och det att han dömdes i hovrätten.

Okänt motiv

Vad som ligger bakom knivattacken i Vallentuna är oklart, men enligt Clea Sangborn rör det sig inte om en uppgörelse i den undre världen.

– Tvärtom så verkat det ha anknytning till att den här mannen trodde att offret skulle vittna mot honom rörande de andra morden. Det kan ha varit ett sådant motiv, men det är oklart och min klient har inte vittnat mot honom.

Av åtalet framgår att flera personer ska ha hört 40-åringen säga något om ”gola” innan attacken i Vallentuna.

Förnekar brott

I bevisningen mot mannen finns även en övervakningsfilm som visar en vitklädd, maskerad man anlända till brottsplatsen.

40-åringen företräds av försvarsadvokaten Sargon De Basso. Enligt honom förnekar Väsbybon brott.

– Han har inte utfört den åtalade gärningen. I övrigt lämnas inte fler uttalanden, skriver försvararen i ett mejl till Mitt i.

Mitt i har även sökt åklagaren Ewa Tvengström.

Rättegången inleds i mitten av april.