Dubbelmordet: Mannen jagades med kniv

Vittnet såg hur den blodiga mannen kom ut från garaget. Han knivhöggs sedan bakom en bil.
Vittnet såg hur den blodiga mannen kom ut från garaget. Han knivhöggs sedan bakom en bil.
7 mars i år knivmördades en 39-årig man och en 41-årig kvinna i Hallonbergen. Mannen ska ha blivit vittne till ett annat mord i Hallonbergen den 22 januari.
I dag inleds rättegången i fallet med dubbelmordet.

I dag inleds rättegången mot de fyra unga män som står åtalade för dubbelmordet i Hallonbergen 7 april. Misstanken är att den 39-åriga mannen blev vittne till morden på en 25-årig man i Hallonbergen den 22 januari.

Polisen misstänker att paret dödades för att mannen inte skulle berätta vad han sett.

”Dom har brutit sig in i lägenheten och min fru är i lägenheten. Jag vet inte vad de ska göra. Vi är vittnen till […], dom sköt […]”.

Så inleds den 39-årige mannens nödsamtal till SOS Alarm strax efter klockan nio på morgonen 7 mars.

Han ska då ha sett hur fyra unga män krossat rutan till lägenhetens altandörr och tagit sig in till hans fru. Han ber desperat en granne, som kommer förbi, om något att försvara sig med. Åklagare Olof Calmvik menar att han då ska ha fått två knivar.

Dom har brutit sig in i lägenheten och min fru är i lägenheten. Jag vet inte vad de ska göra.

39-åringen i nödsamtal till SOS Alarm

Strax efter hör operatören hur en hund skäller och hur mannen skriker att en man kommer efter honom med en kniv.

”Han har en kniv den jäveln. Han har en kniv. Kom, kom, kom. Han har en kniv han tänker hugga mig.”

Den 41-åriga kvinnan ska då ha knivhuggits så allvarligt att hon dog i lägenheten.

Mannen jagas efter det av männen längs Lötsjövägen upp mot Rissneleden. Hela jakten finns inspelad då den 39-årige mannen tappade sin telefon när han försökte ta sig in i lägenhet för att försvara sin fru.

Åklagarens version av händelsen

En man som jobbar på kommunen är på väg upp till stadshuset för ett möte. Han vittnar att han strax efter klockan nio, när han är i jämnhöjd med Lötsjögaraget, ser en man komma utspringande från garaget. Han är blodig och bär en stor köttkniv i ena handen samtidig som han ropar på hjälp.

Mannen rusar fram till en parkerad bil, men föraren öppnar inte och mannen fortsätter sakta framåt.

Då slås en dörr i garaget upp och ut rusar fyra, fem unga och mörkklädda män. Det berättar den kommunanställde för polisen i förhör. En av dem bär på en gren och en av de andra håller i en stor kniv.

Mannen på kommunen backar undan och möter upp en arbetskollega och ringer sedan polisen. Klockan är då 9:14. De ställer sig bakom ett par bilar och berättar i telefon vad de ser för SOS Alarm.

De unga männen går fram till den 39-årige mannen och allihopa fortsätter framåt Lötsjövägen. De två vittnena blir allt mer stressade.

”Säg till polisen att nu är det bråttom, det här kommer inte gå bra”, säger han i förhör.

Säg till polisen att nu är det bråttom, det här kommer inte gå bra.

Vittne i förhör

Killarna får ner den ensamme mannen bakom en bil och ställer sig över honom. Den kommunanställde mannen skriker då att polis är på väg, men de vågar inte gå fram. Två minuter senare kommer den först polisbussen.

Flera poliser hoppar ut och börjar springa efter de unga männen som flyr. Enligt åklagaren ska en polis ha skjutit mot en av de unga männen, varpå mannen tappade en sko.

Samtidigt ser vittnet hur polisbussen som fortfarande är igång börjar rulla. Han rusar fram, lyckas få upp dörren och hoppar in för att dra i handbromsen.

När han klivit ur bilen och stoppat på sig bilnyckeln ser han hur den blodige mannen ligger kvar på marken helt själv. De båda vittnena går fram till mannen. Längs kroppens ser de flera sticksår.

Strax efter kommer polisen tillbaka och börjar göra hjärt- och lungräddning och försök att rädda mannen med en hjärtstartare.

Mannen förs till sjukhus men avlider senare av sina skador.

Var vittne i annat mordfall

I utredningen som påbörjas framkommer att mannen den 22 januari ska har hört flera skott från Lötsjögaraget och strax efter sett hur ett helt gäng unga killar sprungit ut. Flera av dem kände han igen. När han kommer ner i garaget hittar han en tomhylsa som han lämnar till polisen.

Den knivhuggne mannen ska ha hittat en tomhylsa i Lötsjögaraget som han lämnade till polisen. Foto: Polisen.

Det ska visa sig att en 25-årig man blivit skjuten i garaget. När han skjutsades till sjukhus blev bilen som han färdades i prejad av vägen och 25-åringen sköts på nytt så illa att han dog.

Den nu döde 39-årige mannen ska ha berättat vad han sett för polisen sex dagar innan han dog.

21-åring erkänner knivskärning men inte mord