Sundbybergsbo förde bort och rånade 18-åring

Enskedebo rånades på väg till tunnelbanan.
Enskedebon rånades, slängdes in en bil och fick se på när rånarna bröt sig in i hans hem.
En 20-åring från Sundbyberg har dömts till fängelse för inblandning i ett rån med olaga frihetsberövande i somras.
Han och två andra män hotade en 18-årig Enskedebo med kniv, förde bort honom i bil och tvingade sig in i hans hem.

Det var vid lunchtid en dag i mitten av september i fjol som 18-åringen var på väg mot tunnelbanan för att hoppa på tåget. Halvvägs framme vid t-banestationen tvingades han vända för att hämta sin dator som han glömt kvar hemma i lägenheten.

Under tiden pratade Enskedebon med sin pappa i telefon och såg en man med röd luvtröja och shorts i ögonvrån.

Taggig kniv

I nästa sekund kände han hur någon tog tag i hans nacke och drog av honom kedjan som hängde runt hans hals.

Angriparen, som identifierats som den 20-årige sundbybergaren, fick syn på ännu en guldkedja på Enskedebon och drog av även den. Enligt 18-åringens vittnesmål viftade 20-åringen med en stor, taggig kniv och visade att han hade en pistol i byxlinningen.

Trängde in i bostaden

Under fortsatta hot om livet tvingades sedan Enskedebon in i en bil. Rånarna stal hans hemnycklar och körde i riktning mot hans bostad. Väl där satte en av de tre männen på sig en rånarluva och tog sig upp i lägenheten.

När mannen i rånarluva kom tillbaka hade han med sig Enskedebons storebrors plånbok och de körde iväg. Först efter att Enskedebon även avtvingats sin telefon fick han lämna bilen.

Dömdes till fängelse

De tre männen, som alla är i 20-årsåldern, dömdes i januari mot sitt nekande av Södertörns tingsrätt till fängelse för bland annat olaga frihetsberövande, rån och försök till grov stöld. Sundbybergsbon fick fängelse i ett år och åtta månader. Hans kumpaner fick fängelse ett år och tio månader, respektive två år och sex månader. Mannen som fick det längsta straffet överklagade domen, men den fastställdes av Svea hovrätt i förra veckan.