Enskedebon rånades och slängdes in i en bil

Enskedebo rånades på väg till tunnelbanan.
Enskedebon rånades, slängdes in en bil och fick se på när rånarna bröt sig in i hans hem.
Hovrätten går på tingsrättens bedömning. En av de tre männen som rånade en Enskedebo, tvingade in honom i en bil och bröt sig in i hans hem får fortsatt fängelsestraff.

I mitten av september i fjol promenerade en man i Enskede i riktning mot tunnelbanan för att hoppa på tåget som skulle gå strax efter tolv på förmiddagen. Halvvägs framme vid t-banestationen tvingades han vända för att hämta sin dator som glömts kvar hemma i lägenheten. Under tiden pratade Enskedebon med sin pappa i telefon och såg en kille med röd luvtröja och shorts i ögonvrån.

Enskedebo påhoppades

Sekunden senare tog någon tag i Enskedebons nacke och drog av honom kedjan som hängde runt hans hals. I förvirringen bad Enskedebon personen han hade framför sig att lugna ner sig vilket istället visade sig få motsatt effekt. Rånaren fick syn på ännu en guldkedja på Enskedebon och drog av även den.

Körde till lägenhet

Tillsammans med två andra män började rånaren sedan att hota Enskedebon med både kniv och pistolen han hade i sin byxlinning. Under fortsatta hot om livet tvingade sedan de nu tre männen in Enskedebon i en bil, stal hans hemnycklar och körde i riktning mot hans bostad. Väl där satte en av de tre männen på sig en rånarluva och tog sig upp i lägenheten.

När mannen i rånarluva kom tillbaka hade han med sig Enskedebons pappas plånbok och beordrade föraren att köra iväg. Först efter att ha tvingat på sig Enskedebons telefon fick han lämna bilen.

Dömdes till fängelse

De tre männen, som alla är i 20-årsåldern, dömdes till fängelse tidigare i januari i år skyldiga till bland annat olaga frihetsberövande, rån och försök till grov stöld vid Södertörns tingsrätt. Männen, varav en hör hemma i Sundbyberg, dömdes dessutom till skadestånd.

En av männen dömdes till två år och sex månaders fängelse och överklagade domen. Nu har Svea hovrätt kommit med den slutgiltiga domen och samtycker i stort med tingsrättens bedömning. Fängelsestraffet kvarstår men det totala skadeståndet sänktes.