Erkänner styckning – frias för mord på frun

Den 55-årige mannen styckade sin fru i Spångavillan.
Idag kom domen. Solna tingsrätt dömer mannen till två års fängelse för brott mot griftefriden men friar honom för mord.

Mannen har hela tiden nekat till mord, men har i förhör erkänt anklagelserna om brott mot griftefriden. Han har även uppgett under förhören att han eldat upp delar av hustrun på parets utegrill och att han förvarat delar av kroppen i en bil i ett garage i Vinsta.

Enligt mannen har han inte uppsåtligen dödat sin hustru. Enligt hans berättelse föll hon mot ett bord efter att han knuffat henne efter att hon angripit honom med sparkar och slag.

Tingsrätten har i domen funnit att det inte gått att klarlägga hur kvinnan har dött. Utredningen visar inte att mannen uppsåtligen har dödat kvinnan.  

Av ett kompletterande yttrande från Rättsmedicinalverket framgår att det inte är praktiskt taget omöjligt att hon faktiskt dött av ett fall, såsom mannen har påstått. Tingsrätten har, utan att därmed fästa tilltro till mannens berättelse, ansett att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen uppsåtligen har dödat kvinnan, skriver de i ett pressmeddelande.

Styckade henne i familjens garage

Tingsrätten anser att det är klarlagt att mannen har styckat kvinnans kropp i garaget i familjens hus i Spånga. Han har då han styckat henne använt bland annat en tigersåg som han skaffat för detta ändamål. Han har sedan eldat upp eller på annat sätt gjort sig av med stora delar av kroppen, varefter han lagt återstoden av kroppen i bakluckan på en bil som var parkerad i ett garage i Vinsta.

Kvinnans torso hittades i en platspåse i bagageutrymmet i en bil. Foto: Polisen

Då polisen fann de återstående delarna av kroppen var de på väg att ruttna. Tingsrätten har i domen bedömt mannens hantering av kroppen som mycket osmakligt och skändligt.

Tingsrätten har bedömt att straffvärdet för styckningen och det därefter följande förloppet uppgår till två års fängelse vilket också motsvarar straffmaximum för brott mot griftefrid.

Anmäldes först som försvunnen

Till en början anmälde mannen sin fru som försvunnen. Hon efterlyses internationellt och mannen var också med i letandet. Efter några veckor började polisen utreda fallet som mord och mannen greps misstänkt för att ha mördat henne i parets villa i Västerort.

När kroppsdelar hittades i Vinstagaraget fanns även kvinnans handväska där, och i väskan fanns hennes pass.

Den dömde mannen. Foto: Polisen

Kroppsdelarna låg bland annat packade i kompostpåsar.

Ofta i bråk

I förundersökningen kom det fram att det ofta var bråk mellan mannen och hans hustru. Samma kväll som hon dog hade de bråkat, har mannen uppgett i förhör.

Advokat Göran Landmark företrädde den avlidna kvinnans syskon och mor. Han säger att de var förberedda på att mannen inte skulle dömas för mord, då han släpptes ur häktet för tre veckor sedan.

Kommer ni att överklaga domen?

– Jag har inte diskuterat det än med mina klienter, vi avvaktar och ser vad åklagaren kommer fram till, säger Göran Landmark.

Mitt i har försökt nå kammaråklagare Liselott Nilsson för kommentar.

Polisen har säkrat spår från kvinnan på en motorsåg. Foto: Polisen

Polisen har säkrat blod från kvinnan på en vägg i sovrummet. Foto: Polisen

 

 

Fakta

Kvinnan försvann i april förra året

April: Kvinnan försvinner. En dryg vecka senare anmäler mannen själv att hon är försvunnen.

Maj: Polisen bedömer att kvinnan troligen inte längre är i livet.

Juni: Mannen häktas, misstänkt för att ha mördat kvinnan. Han berättar själv att han knuffat kvinnan så att hon slog i huvudet och dog, men att det var en olycka. Han erkänner att han styckade kroppen, eldade upp delar av den på en grill och gömde andra delar i en bil.

December: Åklagaren Liselotte Nilsson åtalade den 7 december mannen för mord och brott mot griftefrid. Rättegången startade den 18 december.