Falskt dövstumma stjäl pengar av gamla

Insändarskribenten hyllar personen som hittade plånboken.
Öppna inte plånboken för folk på stan som säger att de sysslar med välgörenhet.
Återigen har personer som påstår sig arbeta med välgörenhet lurat äldre på pengar. Idag rapporteras en incident från Vallentuna centrum.
- Vi får ett tiotal samtal om det här varje dag i länet, säger Kjell Lindgren, polisens mediecenter.

På fredagen kom en rapport till polisen att personer som uppgett sig vara dövstumma och samla in pengar till välgörenhet, stulit eller lurat till sig pengar från någon eller några i Vallentuna centrum.

På lokala sociala medier rapporteras det också om fenomenet. Det ska handla om två personer som uppger sig vara från en organisation för döva. De får äldre att plocka upp plånboken och får dem att ge pengar. I vissa fall ska de även helt enkelt ha norpat åt sin sedlar.

Detta bedärgeriförsök är vanligt just nu uppger polisen.

– Vi får ett tiotal samtal varje dag i länet. Det dyker upp i alla möjliga och omöjliga konstellationer, säger Kjell Lindgren, Polisens mediecenter.

I Täby blev en person till exempel nyligen bestulen på en stor summa pengar. Nu rapporteras alltså liknande från Vallentuna.

Kjell Lindgrens råd till folk som blir kontaktade av välgörenhetsorganisationer på gatan ska behålla plånboken i väskan eller fickan. Det kan vara ett bedrägeriförsök.

– Vill man hjälpa finns så många bra stora väletablerade organisationer att vända sig till, säger han.