Romsk familj attackerades med hockeyklubbor

En av de åtalade tog fram kameran och filmade händelseförloppet.
En av de åtalade tog fram kameran och filmade händelseförloppet.
Beväpnade med gatusten, hockeyklubbor och plankor ska fyra unga män ha gått till angrepp mot en romsk familj som låg och sov i Orminge centrum. Nu åtalas de.
– Det här är ungdomar som jagar bort utländska tiggare och som tycker att centrum är deras att hänga i, säger åklagare Mattias Björk.

Fyra kvinnor och fyra män, alla tillhörande samma familj från Rumänien, har berättat för polisen att de den aktuella kvällen låg och sov i ett parkeringsgarage intill Orminge centrum. De vaknade av att någon kastade sand på dem.

De förflyttade sig då till en grupp parkbänkar som stod utanför Coop, och det var här de vid tvåtiden på natten ska ha blivit attackerade.

Utrustade med hockeyklubbor, stenar och plank gick de fyra männen enligt åtalet fram till familjen. De kastade föremålen mot dem och började jaga dem. En av männen tog upp sin mobiltelefon och började filma sina kamrater som med höjda hockeyklubbor följde efter familjen.

Jag har bedömt att deras uppsåt var att jävlas med romerna och skrämma iväg dem

När en buss stannade vid Orminge centrum hoppade männen på. Men istället för att köra iväg ringde busschauffören till polisen.

De fyra männen, varav tre är Värmdöbor, åtalas för olaga hot mot den romska familjen. Det har även förekommit våld.

– Det har funnits en anmälan om misshandel. Under händelseförloppet har de haft gatusten och en kniv och de har kastat saker på tiggarna, som kastat saker tillbaka för att freda sig. Man skulle kunna resonera kring att de (åtalade) var ute efter att skada dem, men det är ett rörigt händelseförlopp och jag har bedömt att deras uppsåt var att jävlas med romerna och skrämma iväg dem, säger kammaråklagare Mattias Björk.

Något hatbrottsmotiv nämns inte i stämningen.

– Det här är ungdomar som jagar bort utländska tiggare, och som tycker att centrum är deras att hänga i. Visst finns någon form av hatbrottsinslag. Men det har inte utretts så och jag har inte bedömt att det finns skäl att komplettera med att utreda det motivet ytterligare då jag inte har möjlighet att höra dem vidare, säger Mattias Björk.

Han anser ändå att gruppens utsatthet gör det särskilt allvarligt.

– Det är en oskyddad grupp människor som är hemlösa, bor i ett garage och lever på att tigga. Det kommer vi att lyfta, säger Mattias Björk.

De fyra männen nekar till brott. Två av dem säger att de inte ens varit på platsen vid brottstillfället, de andra två att de agerat i självförsvar då rumänerna  varit de som angripit först.

Händelsen i Orminge centrum som de ställs inför rätta för ägde rum den 15 juli 2015. Att det dragit ut på tiden beror bland annat på att en av männen även utretts för ett knivdåd på Gustavsbergs bussterminal i maj 2016. En man blev då knivhuggen i ryggen. Kniven trängde in sju centimeter i offrets kropp.

Detta åtalas den unge mannen, som var bekant med offret, nu också för. Rubriceringen är mordförsök alternativt grovmisshandel. Den åtalade har medgett att det uppstått handgemäng, men nekar till brott.

Mattias Björk anser att bevisläget är bra.

– Jag menar att både målsägandes skador sammantaget med målsägandes och vittnens uppgifter ger stöd för att det är ett medvetet hugg som trängt in ganska djupt, säger han.