Järfällabo dömd till 14 års fängelse för beställningsmord

Baggebymordet mord lidingö järfälla göteborg fängelse
Den 20-åriga Järfällabon döms för mordet i Götteborg och för medhjälp till mordet på Lidingö förra året.
Domen efter den massiva rättegången om två beställningsmord, ett på Lidingö och ett i Göteborg har i dag meddelats i Göteborgs tingsrätt.
En 20-årig man från Järfälla döms till 14 års fängelse för bland annat mord.

En 32-årig man sköts i maj förra året till döds på kort avstånd när han satt i sin bil i Göteborg. Någon öppnade eld med ett automatvapen mot mannen i vad som av åklagarna beskrivs som en ren avrättning.

Nu har en 20-årig man från Järfälla dömts för mordet. Mannen ska ha rest från Stockholm tillsammans med sin dåvarande flickvän, som även hon döms, för att utföra beställningsmordet. Dagen efter tog de båda emot 100 000 kronor i kontanter som betalning och redan samma dag shoppade de för 15 000 kronor på NK. Allt betalat i kontant med 500-kronorssedlar.

Förutom mordet i Göteborg meddelades i dag även domen i ett annat liknande fall, det uppmärksammade Baggebymordet på Lidingö. Den 20-åriga Järfällamannen dömdes även där, för medhjälp till mord.

Det mordet ska enligt åklagaren ha planerats på ett hotell i Järfälla i juni förra året.

Den yngste sköt – får ungdomsvård

Sex av sju unga personer som på olika sätt var inblandade i Baggebyfallet dömdes till fängelsestraff efter den massiva rättegång där även beställningsmordet i Göteborg, med liknande tillvägagångssätt och delvis samma misstänkta avhandlades.

Den person som höll i själva mordvapnet, ett skjutvapen, var vid tillfället 17 år och döms till sluten ungdomsvård i 4 år för mordet.

Livstids fängelse för 23-åring

Enligt domen utfördes och planerades mordet av 18- åringen och en 23-åring i samförstånd på beställning. 23-åringen döms till livstids fängelse.

Övriga inblandade i mordet, tre unga män 19, 20 och 21 år gamla döms för medhjälp till mord. De får 4, 7 respektive 14 års fängelse för detta och andra brott i samband med Lidingömorden och mordet i Göteborg som prövats i samma rättegång.

Unga kvinnor dömdes för grovt vapenbrott

Två unga kvinnor, båda 19 år döms till 1 år och 2 månades, respektive 1 år och 3 månaders fängelse för grovt vapenbrott. Kvinnan som får det längre fängelsestraffet döms även för penningtvätt. Båda två frikändes dock från medhjälp till mord.

Tingsrätten har även dömt ut skadestånd till mordoffrens anhöriga.

Ungdomsrabatt och kortare straff

De båda morden i Göteborg och på Lidingö var beställningsmord där gärningsmännen planerade och utförde morden mot betalning. Tingsrätten anser att påföljden för den här typen av mord bör vara livstids fängelse.
Men med hänsyn till de åtalades låga ålder har flera inblandade fått kortare straff. För gärningsmän under 21 år finns regler som gör att de inte får dömas till livstids fängelse. Det finns även regler om ungdomsrabatt på påföljder, något som tingsrätten tillämpat i detta mål.