Fängelse för misslyckat stöt mot varuhus

Efter den misslyckade stöten tog en biljakt vid i riktning mot Gamla Södertäljevägen.
Efter den misslyckade stöten tog en biljakt vid i riktning mot Gamla Södertäljevägen.
Beväpnade med kofot och pepparsprej tog sig två gärningsmän in i kassarummet i ett sportvaruhus i Kungens kurva.
Men stöten misslyckades. Männen fick fly utan kontanter och en biljakt tog vid.
Nu har en 21-åring dömts till åtta månaders fängelse för försök till grov stöld.

En 21-åring har dömdes i mitten av april till åtta månaders fängelse för försök till grov stöld i ett sportvaruhus i Kungens Kurva.

Det var den 31 oktober 2016 som 21-åringen och en 23-åring, maskerade och beväpnade med kofot och pepparspray, ska ha tagit sin in i butikens kassarum.

När butikspersonalen märkte att det fanns obehöriga i lokalen försökte de låsa in inkräktarna i väntan på polis. Kamp uppstod om dörren och personalen sprejades med pepparsprej. De båda männen lyckades lämna butiken utan kontanter, och utanför stod en bil med en tredje kumpan och väntade.

Polis tog upp jakten

Under flykten, i riktning mot Gamla Södertäljevägen, mötte de en polisbil.

Föraren stannade inte på polisens tecken och en biljakt tog vid. Polisen fick till slut preja gärningsmännens bil av vägen.

Föraren, en 19-åring, greps omedelbart och kort därefter även en 23-åring man.

Den tredje personen sprang från bilen och lyckades komma undan. I ett närliggande skogsparti hittades senare kläder och en mobiltelefon som stals kort innan i sportbutiken.Enligt domen stämmer kläderna överens med de kläder som en av gärningsmännen ses bära på en övervakningsfilm från varuhuset. Åklagaren menar att sättet 21-åringen rör sig på stämmer med personen på filmen. I kläderna fanns även 21-åringens DNA, och hans fingeravtryck hittades också på flyktbilen.

Nekar till brott

21-åringen däremot nekar till brott och menar att han inte alls befunnit sig på platsen.

19-åring och 23-åringen dömdes redan i slutet av 2016 för inblandning i stöldförsöket. 19-åringen dömdes då till skyddstillsyn för medhjälp till grov stöld och 23-åring till skyddstillsyn och samhällstjänst för medhjälp till grov stöld och våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Båda har överklagat sina domar.

Samtliga är hemmahörande i norra Stockholm.