19-åring döms till fängelse efter rån utanför förskola

18-åringen döms i Södertörns tingsrätt för nyårsmordet i en privatbostad i Tungelsta i Haninge.
19-åring döms till fängelse.
En 19-årig man döms till fängelse efter att ha tvingat till sig pengar över swish.
Mannen döms för både rån och misshandel.

I början av januari träffades två vänner för att ta en öl på Södermalm. En öl blev flera och vännerna hann besöka ett antal barer innan de bestämde sig för att åka hem.

Vid Medborgarplatsen träffade de två vännerna två yngre män. I trappan ner till tunnelbanan började de prata och en an av de yngre männen frågade om han kunde få låna en vännernas telefon för att spela musik. Det fick han.

Sprang iväg med telefon

Allt gick fort och plötsligt hade den yngre mannen som lånat telefonen sprungit iväg. Gruppen på tre som stod kvar vid Medborgarplatsen sprang efter. Men telefonrånaren var försvunnen.

Dn yngre mannen, en 19-årig man, som var kvar med vännerna erbjöd sig att ta tillbaka telefonen – för 4 000 kronor. Det gick den av vännerna som blivit av med sin telefon med på och swishade över pengarna.

Bestämde träff vid Gullmars

19-åring fick tag på telefonrånaren via telefon och bestämde träff vid Gullmarsplan. Kort därefter träffades de utanför en förskola i närheten av tunnelbanestationen. Ytterligare tre personer dök upp och stämningen blev hotfull. Personerna som just dykt upp var maskerade och började söka igenom de två vännernas fickor.

Ringde polisen

För att kunna låsa upp telefonen som låg i en av vännernas jackficka hotade en av de maskerade männen att skära halsen av honom och slog honom också i ansiktet. 19-åringen sa då att mannen kunde få tillbaka sitt körkort om han delade med sig av sin kod. Han gick med på det till en början men kastade sedan telefonen över att staket i närheten, hoppade själv över staketet och sprang iväg.

Kort därefter ringde han polisen.

Döms till fängelse

Nu döms den 19-åriga mannen till ett år och två månaders fängelse för rån och misshandel.