Tre år i fängelse – för några mobilskal

Rånarna kom över en mobiltelefon och några skal. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Rånarna kom över en mobiltelefon och några skal. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
I november slog de unga männen till mot en telebutik i Barkarbystaden. Men strax efter det misslyckade rånet - där bytet blev skralt - döms de nu.

Det var en stund efter klockan 15, på lördagen den 5 november förra året som två unga män, 18 och 20 år, klev in i Tele 2-butiken i Barkarbystaden. Med sig hade de en pistol.

Skralt byte för Tele 2-rånare

Enligt polisen försökte de tvinga personalen att öppna säkerhetsskåpet, men är personalen förklarade att det skulle ta åtminstone tre minuter från det att koden var inslagen tills det att skåpet öppnades blev rånarna nervösa.

I stället ska rånarna ha tagit lite saker från butiken som fanns till hands innan de tog till flykten. Bytet blev därmed ganska skralt, enligt polisen fick de med sig en mobiltelefon och några mobilskal, när de flydde därifrån på en moped.

På väg från Barkarbystaden ska rånarna ha mött en polisbil och då lämnat sin moped för att i stället försöka fly till fots genom skogen vid gamla flygfältet. Polisen hade dock en helikopter i närheten, som med hjälp av värmekamera från luften kunde dirigera hundpatrullerna på marken rätt. Snart kunde de två misstänkta rånarna gripas.

Nu har domen fallit i Attunda tingsrätt.

20-åringen döms tilltre års fängelse eftersom han sedan tidigare var dömd med ett villkorligt straff som nu är förverkat. 18-åringen döms till sluten ungdomsvård i 1 år och 4 månader.

LÄS MER: Polisens teori var att när guldsmedsbutikerna ökat sin säkerhet riktade rånarna i stället in sig på telebutiker.

Fakta

Många rån i höstas

Under hösten drabbades Järfälla av flera allvarliga rån mot telebutiker.

17 augusti: Flera personer gick in i en butik i Jakobsbergs centrum och tvingade till sig mobiltelefoner.

28 augsti: Kofotsbeväpnade gärningsmän tvingade till sig stöldgods från gtelebutik i Jakobsbergs centrum.

31 augusti: Under natten upptäckte polisen en bil utanför Netonnet i Veddesta, Järfälla. Polisen misstänker att personerna i bilen förberedde en smah-and-grab.

6 september: Pistolbeväpnade rånare tvingade till sig varor från Tele2 i Barkarbystaden.

25 oktober: En av två inbrottstjuvar blev inlåst i butiken av grannpersonalen under stöldförsök på telefonbutik i Jakobsbergs centrum.