Föräldrar uppmanas följa barnen till skolan

Christinaskolan höll sin fritidsverksamhet inomhus under resten av onsdagseftermiddagen.
Christinaskolan höll sin fritidsverksamhet inomhus under resten av onsdagseftermiddagen.
Efter upprepade anmälningar om barn som blivit kontaktade av en okänd man uppmanas föräldrar på Lidingö att följa sina barn till och från skolan. Samtidigt avråder polisen personer från att sprida obekräftade uppgifter. "Det är synd om det skapas en obefogad oro", säger Fredrik Wallén.

Sedan den 20 september har polisen fått in fem anmälningar om ofredanden mot barn i Käppala, Brevik och Herserud. Senast i onsdags ska en man ha stannat med en bil vid Ringvägen-Stjärnvägen och sagt till en flicka att hennes mamma dött och uppmanat henne att sätta sig i bilen. När flickan vägrade ska mannen ha blivit hotfull och skrikit åt henne.

På tisdagen kom en anmälan in om att en 9-årig pojke blivit förföljd av en man när han cyklade hem från skolan i Brevik. Den 20 och den 28 september ska olika flickor ha blivit kontaktade av en man i en bil utanför Käppala skola. Enligt mamman till en av dem ska mannen ha försökt locka med sig hennes 8-åriga dotter med löfte om godis. Den 24 september ska en man ha ställt frågor som upplevdes som märkliga till två ungdomar i Käppala, enligt polisen som hänvisar till anmälan.

Lidingö stad har tagit anmälningarna på stort allvar. Skolorna uppmanas att hämta och lämna sina barn på skolan och stadens väktare har ökat sin närvaro i områdena. Efter onsdagens händelse i Herserud valde Christinaskolan att hålla din fritidsverksamhet inomhus.

– Det var inte någon av våra elever och inte precis vid skolan men det var ändå i närområdet. Eftersom vi inte visste mer om händelsen just då valde vi att hålla fritids inomhus under restan av dagen, säger rektor Åsa Johansson.

På Facebook har många Lidingöbor reagerat. Bland annat skriver en man att det blir utegångsförbud för hans tre barn nu. En kvinna reagerar starkt på uppgiften att flickan ska ha fått höra att hennes mamma dött: ”Hur fan kan man säga så till ett barn!?” En annan tycker att det har varit för många händelser nu: ”Han måste stoppas innan han lyckas få med sig ett barn”.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt gärningsman. Enligt de uppgifter som kommit in finns heller inget entydigt signalement eller tillvägagångssätt vid de olika händelserna.

För att öka tryggheten rör sig extra många poliser i området, både civilklädda och uniformerade. Allmänheten uppmanas att vara uppmärksam och att kontakta polisen direkt om de ser något avvikande. Samtidigt ska man vara försiktig med att sprida obekräftade uppgifter i sociala medier, säger Fredrik Wallén vid Stockholmspolisen.

– Det är synd om det skapas en obefogad oro. Erfarenhetsmässigt vet vi att sådana här uppgifter ofta visar sig ha rört sig om något fall av missförstånd snarare än ett allvarligt brott. Men vi utreder dem alltid grundligt eftersom det i värsta fall kan det betyda att någon försöker begå brott mot barn.

Hur skulle uppgifter som att en flicka fått höra att hennes mamma dött kunna vara ett missförstånd?

– Nu är det inte jag som utreder brotten. Men generellt tror jag att man ska vara noga med att det här är en polisanmälan. En anmälan är de absolut första uppgifterna som kanske har kommit in i andra hand eller tredje hand. Vi måste förhöra barnen och se vad vi kommer fram till.