Försökte mörda rånoffret – får fängelsestraff

Så här ser det ut i dag och så här ska det se ut när upprustningen i Kärrtorp är klar.
Den knivskurne kunde ta sig in på Kärrtorps tunnelbanestation och tillkalla hjälp.
En Järfällabo döms till en månads fängelse och ett års skyddstillsyn efter att ha medverkat vid ett rån som urartade i ett mordförsök. Hans kumpan, en ung man från centrala Stockholm, döms för själva mordförsöket till fyra års fängelse.

En sen natt i slutet av januari i år åkte en Järfällabo i 20-årsåldern och hans vän, en man i 18-årsåldern från centrala Stockholm, till söderort för att råna någon. Efter att ha väntat en stund vid Kärrtorps tunnebanestation bestämde de sig för att råna en man på väg hem från tåget.

De båda männen hotade och misshandlade sitt offer, och tvingade till sig bland annat mannens mobiltelefon. Därefter tvingades han följa med dem till Kärrtorps centrum för att ta ut pengar från en bankomat. Men efter att ha tagit ut en mindre summa bröt mannen sönder sitt kontokort för att rånarna inte skulle få med sig mer pengar, knuffade bort den yngre av rånarna och sprang mot tunnelbanestationen.

Då sprang den yngre av rånarna efter mannen, och högg honom flera gånger i ryggen med en kniv – hugg som var direkt livshotande. Medan rånarna sprang iväg kunde en spärrvakt och en annan förbipasserande hjälpa den knivskurne, som sedan togs till sjukhus.

Tillkallade hundpatruller påträffade Järfällabon en bit från Kärrtorps centrum, och hittade den stulna mobiltelefonen i närheten. Senare kunde även den yngre rånaren, från centrala Stockholm, gripas.

Södertörns tingsrätt dömer nu Järfällabon till en månads fängelse och skyddstillsyn för sin inblandning i rånet, och för ringa narkotikabrott. Den yngre mannen bedöms vara den som utdelat huggen, och eftersom han huggit en flyende person i ryggen betraktas han enligt rätten ha ”visat likgiltighet inför möjligheten att den andra personen skulle kunna avlida”. Därför döms han till fyra års fängelse – ett straff som på grund av hans ungdom är något lägre än annars. Dessutom ska båda männen betala över 150 000 kronor i skadestånd till den knivskurne mannen.