Här försökte de hota sig till ett bolag

Bilder från polisens förundersökningsprotokoll.
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll.
Två personer har dömts till fängelse efter att de med brutala medel försökte få en byggföretagare att skriva över sitt bolag.

När ägaren av ett byggbolag kom in i industrilokalen i östrav Bromma såg han hur flera stolar stod utställda på byggplast. På två av dem satt bekanta till honom fastsurrade med buntband och med silvertejp över ögonen. Sedan surrades även han fast under pistolhot.

I rummet stod en kollega, hans systerson och flera maskerade män beväpnade med pistoler. Byggbolagsägaren beordrades att sätta sig ner och tvingades sedan att under misshandel och knivhot skriva över sitt företag på en av de misstänkta förövarna.

Det här dramat utspelade sig i en industrilokal i somras. Nu döms två personer, en initiativtagare och hans systerson, för bland annat olaga frihetsberövande till fängelse i ett år och fyra månader respektive ett år och åtta månader.

Nekar till anklagelserna

Vi har tidigare berättat om hur de två männen, som suttit frihetsberövade sedan händelsen, nekat till alla anklagelser.

I domen går tingsrätten på åklagarens linje och slår fast att det är ställt utom rimligt tvivel att utpressningsdramat ägt rum på så sätt som offren beskrivit. Deras berättelse styrks också av viss teknisk bevisning –  i form av bland annat hårstrån på tejp som ska ha använts för att binda fast männen som hotats.

Hade tidigare varit överens

Byggbolagsägaren hade tidigare kommit överens med den nu dömde 45-årige mannen om att han skulle sälja sitt företag till honom. På grund av att den tilltänkte köparen saknade pengar så blev affären dock inte av. I stället försökte han få ägaren att skriva över bolaget utan någon pengatransaktion – genom hot.