Slog sju främlingar – döms till vård

Mannen slog en okänd person med ett batongliknande föremål.
Mannen slog en okänd person med ett batongliknande föremål.
Mannen attackerade sju främmande personer på offentliga platser i centrala Väsby. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård av Hovrätten.

Det var i februari som mannen misshandlade sju okända personer i centrala Upplands Väsby. Tingsrätten dömde mannen till rättspsykiatrisk vård men mannen överklagade domen.

Vid ett tillfälle ska mannen ha slagit fyra okända personer på en gångväg i närheten av stationen. Tre av personer blev slagna i ansiktet och den fjärde blev slagen på armen med ett batongliknande föremål.

Därefter ska mannen ha gått till stationen där han slog en femte person i ansiktet innan han blev gripen av polis. Vid gripandet hade mannen ett basebollträ på sig.

Dagen innan händelse har mannen slagit en annan person i närheten av stationen med en påse som innehöll ett hårt föremål. Påsen träffade personen på axeln. Tio dagar tidigare slog han en annan person i ansiktet väster om stationen.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet har mannen en psykisk störning. Han har förnekat gärningarna och menar att det är en annan person som har begått dem.

Mannen överklagade tingsrättens dom och menade att han inte borde dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hovrätten fastställde tingsrättens dom och mannen ska vara häktad fram till dess att domen vinner laga kraft.

Utöver rättspsykiatrisk vård döms mannen att betala 5000 kronor i skadestånd till sex av offren och 10 000 kronor till personen som blev slagen med ett batongliknande föremål.

Mannen förekommer i belastningsregistret 17 gånger och är tidigare dömd för våldsbrott vid fyra tillfällen.