Fridhemsplan – centrum för droghandeln

Fridhemsplan är Kungsholmens knarkcentrum, säger Lennart Karlsson på narkotikapolisen.
Fridhemsplan är Kungsholmens knarkcentrum, säger Lennart Karlsson på narkotikapolisen.
På bakgator, i parker – och i tunnelbanan. Här säljs droger öppet på Kungsholmen.
– Det finns överallt, säger Lennart Karlsson, chef för knarkpolisen.

Fridhemsplan. En av stans största knutpunkter där tusentals passerar varje dag. Även centrum för Kungsholmens knarkhandel.

Här i kvarteren säljs alla sorters narkotika – allt från hasch till heroin. Men de vanligaste sorterna är cannabis och narkotikaklassade tabletter.

– Många här är äldre etablerade missbrukare, säger Lennart Karlsson, chef för narkotikapolisen i norra innerstan.

Anledningen är att det finns flera vårdinrättningar för missbrukare i närheten.

– Det gör att antalet individer som har den här typen av problem ökar.

Nybildad polisgrupp

Vid årsskiftet bildades en spjutspetsgrupp inom lokalpolisområdet, med fokus på att stoppa narkotikan.

Gruppen är så gott som dagligen ute på gator, torg och parker för att spana efter påtända ögon och personer som kan tänkas sälja droger.

Ett fokus riktas mot att leta upp ungdomar som är i riskzonen att fastna i ett narkotikaberoende.

För ett tränat öga tar det tio minuter innan man ser en försäljning här.

Knarket går att hitta över hela stadsdelen. Ofta på platser där man kommer bort från folks blickar.

Men det finns också platser där det mer eller mindre pågår öppen knarkhandel. På Kungsholmen är det främst runt Fridhemsplan. Handeln sker oftast i farten.

– För ett tränat öga tar det tio minuter innan man ser en försäljning här. Men vanliga människor som passerar märker oftast ingenting, säger Lennart Karlsson.

I parker som Rålambshovsparken och Sankt Göransparken finns drogerna i omlopp. Det görs även öppna knarkaffärer i Stadshagen, enligt polisens narkotikagrupp.

Intensivt vid plattan

Epicentrum i innerstan för knarkhandeln är Sergels torg, med omgivande kvarter. Här är det inte ovanligt att se personer ordentligt påtända. Vid Klara kyrka injicerar missbrukare mer eller mindre öppet. Polisen finns här i stort sett dygnet runt.

– Ju närmre Sergelstorg du kommer, desto mer intensivt är det. Vår närvaro där sker till nackdel till andra platser i lokalområdet. Vi försöker att räcka till. Men våra resurser är ändliga.

I början av 2015 gjorde polisen en stor omorganisation. Då försvann narkotikapoliser med knark som sin specialkompetens. Ett stort misstag, visade det sig.

Vi årsskiftet valde polisledningen att återföra knarkgruppen i lokalpolisområdet. Men den förlorade tiden däremellan märks av.

Ungdomar har inte fångats upp

En av de värsta konsekvenserna är kanske att unga med missbruk, som skulle ha kunnat fångats upp, inte gjorde det.

– Under ett tag såg vi ett väldigt stort tapp med unga som kom till oss från polisen, säger Mikael Jeppson, chef Framtid Stockholm och ungdomsjouren.

Jouren jobbar uppsökande i stan och rör sig varje dag i områden där det finns ungdomar med riskbeteenden, som att använda droger.

Det finns en liberal syn på cannabis.

Mikael Jeppson, ungdomsjouren

På Kungsholmen är det främst Rålis. Annars är kullen i Observatorielunden poppis bland narkotikaanvändande ungdomar. Drogen som främst är i omlopp bland unga är cannabis.

– Det finns en liberal syn på cannabis, både bland unga och i vissa fall även hos föräldrarna. Man tror att det är ofarligt att använda, men det är inte vår erfarenhet, säger Mikael Jeppson.

Lennart Karlsson håller med om att polisen tappat mark under tiden när knarkpoliserna inte funnits. Det märks nu i deras arbete.

– Vi träffar på väldigt många som tidigare varit helt okända för oss. Men det som gör jobbet värt är när man lyckats vända livet för en ungdom på glid.

Fakta

Var tredje 17-åring har drogat

Unga använder narkotika mer än vuxna.

Nära var tredje gymnasielev i tvåan på Kungsholmen uppger att de provat narkotika. Var tionde har använt droger den senaste månaden.

3 procent av de vuxna i Sverige uppger att de använt narkotika det senaste året.

I fjol anmäldes 692 narkotikabrott i Kungsholmen. Vanligaste är innehav. Första halvåret i år anmäldes 470 narkotikabrott.

Narkotikabrott är ett typiskt så kallat spaningsbrott, det menas att fler brott upptäcks ju mer polisen prioriterar narkotika.

86 procent av de misstänkta för narkotikabrott är män.

Källa: Brå, CAN, Stockholmsenkäten
Fakta

Här säljs knarket på Kungsholmen

Några hotspots:

Fridhemsplan
Stadshagen
Sankt Göransparken
Rålambshovsparken

Källa: Polisen