Gjöt in Madelene i betong – får fängelse

Småbarnsmamman Madelene sågs senast i liv i november 2015.
Småbarnsmamman Madelene sågs senast i liv i november 2015.
Polisens utredare kunde inte konstatera dödsosaken och därför inte om 29-åriga Madelene hade mördats. I dag fick paret som misstänktes ha gjutit in kroppen i ett betongblock sin dom.

Paret som bor i Upplands Väsby misstänktes ha gjutit den 29-åriga småbarnsmamman Madelene från Järfälla i ett betongblock. I dag stod det klart att Attunda tingsrätt dömer de båda till fängelse.

När kroppen hittades den 8 februari i en skog i Väsby var den ingjuten i ett betongblock. Initialt pågick en utredning om mord men efter att dödsorsaken inte kunnat konstateras lades utredningen om mord ner.

Mannen som nu döms satt häktad misstänkt för mord och brott mot griftefriden mellan 3 mars och 6 maj 2016, då häktningen hävdes. Kvinnan satt häktad misstänkt för medhjälp till båda brotten mellan 3 mars och 30 mars 2016. Båda greps 28 februari samma år.

Madelenes sista telefonsamtal i livet var den 5 november 2015, till en vän. Då befann hon sig i en husbuss som tillhörde den nu dömda mannen, i Upplands Väsby. Natten till den 6 november stängdes henne mobil av och därefter finns ingen bevisning som tyder på att hon var i livet efter den 6 november. Varken hennes mobiltelefon eller läsplatta har återfunnits.

Mannen, en tidigare pojkvän till Madelene, döms för brott mot griftefriden till fängelse i ett och ett halvt år. Kvinnan döms för medhjälp till brottet till fängelse i ett år och två månader.

De båda åtalade har dagarna efter att kvinnan försvann köpt stora mängder cement. Flera föremål som har hittats hemma hos de åtalade har kunnat kopplas till den betong där kvinnan hittats ingjuten.

Tingsrätten konstaterar att paret inte har kunnat ge någon rimlig förklaring till de omständigheterna. Enligt tingsrätten är det bevisat att den åtalade att mannen varit direkt inblandad i att hantera den döda kroppen och att kvinnan åtminstone hjälpt mannen genom att köpa cement och ge råd.

– Griftefridsbrottets art och höga straffvärde har gjort att vi ansett det utetslutet att döma till annan påföljd än fängelse, säger rådmannen Rikard Backelin.

Sex anhöriga till Madelene har ansökt om skadestånd. Men tingsrätten menar att åklagaren inte har kunnat bevisa att de anhöriga har rätt till skadestånd.

Mannen döms även för olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott och kvinnan för ringa vapenbrott.

Artikeln uppdateras.