Färre gripanden än vanligt efter derbyt

polisinsats stockholmsderby fotboll AIK Djurgården
Upplopp, hets mot folkgrupp och skadegörelse.
En rad anmälningar och gripanden gjordes efter söndagens fotbollsderby mellan AIK och Djurgården.
Men åtgärderna var färre än vanligt och polisens särskilda insats verkar ha gett reusltat.

Polisen hade en specialinsats på plats inför söndagens fotbollsderby på Friends arena i Solna där AIK slog Djurgården med 2-0.

Just Stockholmsderbyn har en historia av att vara stökiga och polisen brukar ha fullt upp med bråk både inne på och utanför arenan.

Även denna gång gjordes en rad gripanden och anmälningar, men enligt polisen själva verkar det ha gått lugnare till än vanligt.

– Söndagens polisinsats innebar ett behov av färre polisingripanden än vad en derbymatch i Stockholm brukar göra. Det är positivt, säger kommenderingschefen Christoffer Wedelin på polisens webbplats.

Upplopp och hets mot folkgrupp

Men derbydagen var inte helt fri från stökigheter. På förmiddagen rapporterades om mindre bråk mellan supportrar i Hagalund och nedan följer samtliga anmälningar och gripanden som gjordes innan, under och efter matchen.

  • En anmälan om upplopp. Ska ha skett på Solna station innan matchen. En person är gripen och anhållen misstänkt för inblandning.
  • En anmälan om hets mot folkgrupp, det efter en gest som gjordes av en person inne på arenan. Personen är delgiven misstanke och har givits tillträdesförbud ett år efter beslut av åklagare.
  • Två anmälningar om skadegörelse, en utanför och en inne på arenan. En av dessa personer togs om hand enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB.
  • En person har anmälts för brott mot ordningslagen efter att ha eldat med bengalisk eld utanför arenan. Personen har getts tillträdesförbud sex månader efter beslut av åklagare.
  • Bengaliska eldar antändes inne på arenan och anmälan om brott mot ordningslagen kommer att skrivas i dessa fall, enligt polisen.

Tidigare stökiga Stockholmsderbyn

Djurgården – AIK 2-2, allsvenskan 2015

Djurgården hade redan förlorat ett derby under säsongen, då mot Hammarby.

I halvtid i mötet på Tele 2-arena ledde AIK med 2-0 och det såg ut att kunna bli ny tung derbyförlust för Djurgården.

Bengaler tändes på läktaren och en ung djurgårdssupporter träffades i nacken av en brinnande bengal som kastats från en övre del av Djurgårdens läktarsektion.

Den andra halvleken försenades, men supportern ska ha klarat sig utan större skador. Djurgården kom tillbaka och ordnade oavgjort.

AIK – Hammarby 1-1, allsvenskan 2004

Tre omgångar kvar av allsvenskan och två lag som var borta från tätstriden. AIK kämpade dessutom för överlevnad i botten av tabellen.

Hammarby hade vunnit med 1-0 när lagen möttes tidigare på säsongen, och efter att Bajen även den här gången tog ledningen försökte frustrerade personer ur AIK-klacken att storma planen.

Grindar och insatspoliser på Råsunda stoppade däremot kaoset från att bli totalt.

Matchen avbröts, spelare och domare lämnade planen. Först 50 minuter senare återupptogs matchen. AIK dömdes till 100 000 kronor i böter och att spela två hemmamatcher inför tomma läktare.

AIK – Djurgården 1-1, allsvenskan 2001

Derbyfesten på Råsunda mellan två lag med toppambitioner urartade redan innan avspark.

Ett 100-tal huliganer från båda sidor möttes upp i Vasaparken och slog varandra blodiga med baseballträn och knivar.

Fyra personer fördes till sjukhus, en med allvarlig knivskada, skrev Aftonbladet.

Djurgården – Hammarby 2-0, allsvenskan 1995

Ett av få derbyn på Stockholms Stadion. Sex omgångar kvar av allsvenskan och frustrationen var stor hos Hammarby. Ett bra lag på pappret låg fast i botten och förlust mot rivalen Djurgården blev för mycket.

10 minuter efter slutsignalen stormades planen av huliganer från båda lägren för ett stort slagsmål på Stadions gräsmatta.

Trots en bra avslutning på säsongen åkte Hammarby ur allsvenskan. Djurgården slutade sexa.