Dömd för grov våldtäkt mot kvinna

Tingsrätten har dömt en man för grov våldtäkt mot en kvinna med funktionsnedsättning.

Södertörns tingsrätt har dömt en man i 20-årsåldern för grov våldtäkt mot en kvinna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Mannen och kvinnan träffades i Kista. Hon ska enligt tingsrättens dom sedan ha tvingats in i en taxi som körde till Fittja. Vid en bollplan och i en lägenhet ska hon ha blivit både våldtagen, misshandlad och förnedrad.
Polisen hittade henne tidigt en morgon i augusti efter att grannar i Fittja sett en kvinna gå runt och rycka i bildörrar och då slagit larm. Polisen har i förhör berättat att hon var både barfota och förvirrad när de hittade henne.
Tingsrätten skriver i sin dom att gärningsmannen som varit skriven i norra Stockholm visat särskild råhet och hänsynslöshet och att kvinnan varit i ett särskilt utsatt läge med tanke på hennes funktionsnedsättning och våldet mannen använde.
Tingsrätten har nu dömt mannen till fyra års fängelse, utvisning och till att betala ett skadestånd till kvinnan på 173 000 kronor.

I ett meddelande internt hos polisen som tidningen fått tagit del av säger Manne Jönsson som är chef på avdelningen för grova brott på Polisen Stockholm Syd att han är nöjd med en fällande dom. Tingsrätten kunde luta sig mot både vittnesförhör och teknisk bevisning i sin dom.
– Vi alla som jobbar med lagföra personer för grova brott har en hög ambition att lyckas klara upp alla brott för att ge de utsatta målsäganden upprättelse, eftersom vi vet att de händelser som de råkar ut för kan vara trauman som de bär med sig resten av livet.  Att klara upp detta ärende, med en målsägare som inte kunnat värja sig för övergreppen, gör att vårt arbete känns särskilt betydelsefullt, säger Manne Jönsson.
Läs också: SL planerar busslinje mellan Fittja och Bromma med Slagstafärjan