Skärpt straff för kvinna som förgiftade sin man med cyanid

Guldsmeden mördades av sambon med cyanid som hon mest troligt stal från hans guldsmedsbutik i centrala Stockholm
Kvinnan misstänks ha tagit preparatet från sambons butik. Cyanid är vanligt som kemikalie vid färdigställandet av guld hos guldsmeder.
Kvinnan i 55-årsåldern dömdes i juni till 16 års fängelse för att ha förgiftat sin man, en guldsmed i innerstan, med cyanid. Både kvinnan och åklagaren överklagade till hovrätten, som i dag dömde kvinnan och skärpte straffet till 18 års fängelse.

Guldsmedens dödsfall i februari 2018 betraktades först som någon form av hjärtattack. Det fanns inga vittnen, inga fingeravtryck och ingen dna.

Först i augusti 2018 kunde det konstateras att mannen hade cyanid i blodet vid dödsfallet. Hans sambo, en kvinna i 55-årsåldern, åtalades och dömdes av tingsrätten till 16 års fängelse för att ha förgiftat sin sambo.

”Orimligt att någon annan begått brottet”

Mannen som är i 50-årsåldern och skriven i Stockholm drev en guldsmedsbutik i de centrala delarna av stan.

Kvinnan nekade till mordet, men dömdes då tingsrätten konstaterade att det utifrån åklagarens utredning är ”orimligt att någon annan begått brottet.”

Kvinnan hade sökt på nätet om giftmord

I den tekniska bevisningen framgick det att kvinnan både före och efter mordet vid flera tillfällen sökt på internet om gifter, giftmord och om giftmord gick att upptäcka, samt sökt på leverantör av cyanid.

Både kvinnan och åklagaren överklagade domen då kvinnan ville bli frikänd och åklagaren ville att hon skulle dömas till livstids fängelse.

Stal mannens mobil, klocka och ring

I dag kom domen och Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det är bevisat att kvinnan mördat mannen genom förgiftning.

Precis som tingsrätten har hovrätten även kommit fram till att kvinnan ska dömas för viss stöldbrottslighet, bland annat i samband med mordet på guldsmeden då hon stal mannens mobiltelefon, klocka och förlovningsring medan han var antingen döende eller nyss avliden.

Straffet skärptes till fängelse i 18 år

Dessa omständigheter är mycket försvårande anser Hovrätten, liksom det faktum att kvinnan har planerat brottet noga och att mannen har mördats i sin egen bostad av sin sambo och utan möjlighet att påkalla hjälp.

Hovrätten gör därför en strängare bedömning än tingsrätten när det gäller fängelsestraffets längd. Brottets försvårande moment var enligt Hovrätten inte tillräckliga för att livstids fängelse skulle dömas ut, men straffet skärptes alltså från 16 till 18 års fängelse.