Stal för halv miljon – får skyddstillsyn

Smash and grab med hjullastare mot Elgiganten i Häggvik, Sollentuna. Foto: Anna Z Ek
Polisen kunde, efter en kortare jakt till fots, fånga 20-åringen i en skogsdunge vid E18.
En man i 20-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att ha stulit hemelektronik till ett värde av en halv miljon kronor vid Elgiganten i Barkarby.

Det var i juli förra året som stölden skedde. En lastbilschaufför som körde varor åt Elgiganten hade lagt sig att sova i lastbilen på parkeringen vid Elgiganten Barkarby. Strax efter midnatt vaknade han av att ett antal personer höll på att tömma lastbilen på varor, och ringde polisen.

När polisen kom till platsen stod två personer och lastade över varor från lastbilen till en personbil. Båda sprang åt olika håll när polisbilen körde in på parkeringen, men polisen kunde snart fånga in en av personerna, en man i 20-årsåldern från Norsborg.

Elgiganten beräknar värdet på de stulna varorna till strax under en halv miljon kronor. Men utöver det stöldgods som hittades i personbilen saknas en TV ur lastbilen som förefaller spårlöst försvunnen, och som Elgiganten kräver ersättning för. Attunda tingsrätt menade dock att det inte gick att bevisa att TV:n stulits av den åtalade 20-åringen.

Mannen åtalades också, men friades, för att med två kumpaner ha gjort inbrott i en kiosk i Botkyrka i maj förra året. Det höga värdet på varorna som stals vid Elgiganten innebär dock att brottet rubriceras som grov stöld, för vilket mannen döms till skyddstillsyn.