Hårda fängelsestraff i smuggelhärva

Polisen bild visar påsar med knark – från tillslaget i Örebro – skidfodralen innehåll kilovis med knark.
Täbybon döms för att ha smugglat in stora mängder narkotika i Sverige.
Fängelsestraffen för den Järfällabo och den Täbybo som varit inblandade i en stor smuggelhärva blev kännbara – fyra och ett halvt år för Järfällabon och sju och ett halvt år för Täbybon.

En lång och komplicerad utredning och rättegång har nu nått sitt slut: de två män från norra Stockholm som åtalats för omfattande narkotikabrott får långa fängelsestraff. Järfällabon döms på alla punkter, medan Täbybon frias för vissa brott. Två män från Örebro är sedan tidigare dömda för grovt narkotikabrott efter att ha tagit emot den narkotika Täbybon smugglat in i landet.

Järfällabon: ”Blev utsatt för utpressning”

För Järfällabon handlar det om att han i november förra året transporterat och överlämnat omkring 72 kilo cannabis till Täbybon vid Stäket. Järfällabon hävdar att han inte visste vad väskorna innehöll, utan levererade dem för att komma ur en skuld till en icke namngiven person som han var rädd för. Rätten tror inte riktigt på den förklaringen, då det i hans hem påträffades en till bit hasch som sannolikt kommer från samma parti som överlämnades vid Stäket – något som pekar på att han haft god kännedom om väskornas innehåll.

Dessutom syns han på polisens spaningsbilder sätta på sig handskar innan han hanterar väskorna. Rätten menar också att det är osannolikt att narkotika till ett värde av mellan tre och sju miljoner kronor skulle transporteras av någon som inte kände till innehållet i väskorna. Trots att han bara kört väskorna med cannabis från Jakobsberg till Stäket är mängden narkotika så stor att han döms för grovt narkotikabrott. Även Täbybon döms för grovt narkotikabrott för att ha tagit emot väskorna och transporterat dem till Västerås, där han greps senare samma dag.

Under husrannsakan hos Järfällabon hittades också ett kassaskåp som innehöll bland annat en revolver och en kulsprutepistol samt ammunition. Dessutom hittades förutom haschbiten olika tabletter som klassas som dopningspreparat eller narkotika. Även för dessa brott döms Järfällabon. Allt som allt bedömer tingsrätten att straffvärdet för brotten uppgår till fyra och ett halvt års fängelse.

Täbybon: ”Trodde det var cigaretter”

Täbybon döms förutom för narkotikan vid Stäket för en rad andra brott. Han, som också kallats ”Piloten” döms också för att med flygplan ha smugglat in stora mängder narkotika till en flygplats i Ljungby kommun. Polisen räknar det till två noterade inflygningar åren 2015-2016 men för den ena av dem räckte inte bevisningen till en fällande dom. Däremot döms han för att ha flugit in ungefär 80kg cannabis till Sverige i januari 2016.

På bilden flygplanet som åklagaren anser har använts för att smuggla in stora mängder knark i Sverige.

Täbybon, ”Piloten” åtalades för två fall av narkotikasmuggling men dömdes bara för ett av dem.

Mannen nekar helt och hållet till att ha smugglat narkotika och menar att han i båda fallen bara cirkulerat över flygplatsen i väntan på att få köra vidare – en förklaring som döms ut av expertvittnen. Vad gäller överlämnandet av narkotikan vid Stäket menar Täbybon att han trodde det handlade om lagliga cigaretter som skulle transporteras. Inte heller detta tror tingsrätten på. Utöver narkotika- och narkotikasmugglingsbrotten döms Täbybon dessutom för att ha köpt sex i en lägenhet i Hägersten i maj förra året.

Försvarsadvokaten: ”Man borde ha viss förståelse”

Järfällabons försvarsadvokat, Viktor Carlberg, säger att han ännu inte bestämt sig för om domen ska överklagas och vill inte gå in på Järfällabons reaktion. Men han tycker att hans klients roll i narkotikahandeln har överdrivits. Större hänsyn borde ha tagits till att mannen blivit utsatt för utpressning och hot för att transportera drogerna, menar Viktor Carlberg.

– Man borde ha viss förståelse för att såna här saker händer i såna här kretsar. Det förekommer situationer med hot och utpressning och så vidare. Det är förstås abnormt i förhållande till normalt beteende, men det är inte abnormt i kretsar som sysslar med narkotikahantering, säger Viktor Carlberg.

Under de kommande dagarna ska advokatbyrån ta ställning till om en överklagan blir aktuell eller inte. Mitt i har även sökt Täbybons advokat för en kommentar.

Fakta

Här är händelseförloppet

10 december 2015:

Polisens spanar ser när familjefadern från Örebro överlämnar 1 kilo marijuana i en platskasse till okänd man i Västerås.

29 december 2015:

Familjefadern och hans kompis spåras i närheten av flygfältet i Småland. Täbybon är nu åtalad för att överlämnat smugglat knark till dem.

30 december 2015:

Polisens spanare följer efter familjefadern till en tipp och hittar kartong med knarkrester.

12 januari 2016:

Familjefadern transporterar en väska med 270 000 kronor på uppdrag av kompisen från Örebro till Centralstationen i Stockholm.

14 januari 2016:

Familjefadern och kompisen hämtar upp knark från ett flygplan i Småland. De grips samma dag när det bär in godset i en lägenhet i Örebro.

20 juni 2016:

Männen från Örebro åtalas för knarkbrott.

8 juli 2016:

Familjefadern frias av tingsrätten. Kompisen döms till sex års fängelse för knarkbrott.

10 oktober 2016:

Familjefadern dömds av hovrätten till fängelse i 4,5 år för knarkbrott.

30 november 2016:

Täbybon filmas när han tar emot 72 kilo hasch av Järfällabon i Stäket utanför Stockholm. Båda grips och anhålls samma dag.

13 mars 2017:

Åtal väcks mot Täbybon och Järfällabon.

27 mars 2017:

Rättegången startar mot de båda männen i Attunda tingsrätt.

20 april 2017:

Täbybon döms till sju och ett halvt års fängelse och Järfällabon till fyra och ett halvt år fängelse.

Källa: Tingsrätten
Fakta

De inblandade i knarknätverket

”Västeråsmannen”

Västeråsmannen uppmärksammas av en polis, som tycker han beter sig misstänkt. Polisen följer efter till en öde idrottsplats, där mannen hoppar in i en bil som stått nedsläckt och väntat. Mindre än en minut senare lämnar Västeråsmannen bilen med en orange plastkasse. När polismannen springer efter kastar mannen ifrån sig kassen innan han blir nerbrottad. Kassen visar sig innehålla ett kilo marijuana. En annan polis som följt händelseförloppet på avstånd kan sedan styrka att det var familjefadern som körde bilen och därefter börjar härvan nystas upp.

”Piloten”

Täbybon är åtalad för grov narkotikasmuggling vid två tillfällen och grovt narkotikabrott vid tre tillfällen och riskerar upp till tio års fängelse. Han ska ha flugit från någonstans i Europa med knark för att dumpa detta på ett ensligt flygfält utanför småländska Ljungby. Två män från Örebro hämtar upp skidfodral, kartonger och en säck, som alla innehåller narkotika, men åker senare samma dag fast när de lastar av godset. Polisen kartlägger­ Täby­bon under nästan ett år innan han grips efter ett möte med Järfällabon.

”Järfällabon”

Man i 20-årsåldern, som i Stäket överlämnar 72 kilo hasch till Täbybon. Männen­ filmas av polisens­ spanare och grips samma dag. Järfällabon är åtalad för grovt narkotikabrott för att ha förvarat och överlämnat drogerna och riskerar två–tio års fängelse. Han är tidigare dömd för två mindre brott.

”Familjefadern”

Man i 30-årsåldern som bor i Örebro, är gift och har barn. Mannen skjutsar sin fru till jobbet och hämtar sedan upp sin kompis i en hyrd skåpbil för att köra till flygfältet i Småland. Han uppger att han hjälpt kompisen med transporter till Göteborg, Jönköping, Västerås och Stockholm. Han hävdar att han inte visste att de skulle hämta knark utan trodde att det låg smugglade kläder i skidfodralen. Frias först i tingsrätten, men döms av hovrätten för grovt narkotikabrott för att ha transporterat knark. Han döms också för att ha överlämnat en plastkasse med marijuana till en man i Västerås. Mannen avtjänar nu 4,5 år fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

”Spelmissbrukaren”

Man i 40-årsåldern från Örebro, som uppger att han har stora spelskulder efter att ha förlorat 400 000 kronor på två dygn vid ett besök på en illegal spelklubb i Stockholm och efter det hotas och misshandlats av torpeder. Han hävdar att han funderade på att fly utomlands, men att en torped hotat att skada hans lillasyster. Han är nära vän med familjefadern och bad vid ett tillfälle kompisen att ta tåget till Stockholm för att överlämna ”viktiga papper” till en man på Centralstationen. I själva verket ska väskan ha innehållit 270 000 kronor. Männen grips när de lastar in knark i mannens lägenhet i Örebro. Han döms till sex års fängelse för grovt narkotikabrott för att ha transporterat knarket.