Knuffade ner man på spåret vid Blåsut – frias

Här knuffas mannen ner på spåret.
Här knuffas mannen ner på spåret.
Två män råkade i luven på varandra efter en misslyckad heroinaffär vid Blåsut tunnelbanestation. Det slutade med att den ene mannen knuffades ner på spåret. Nu frias den 30-årige mannen som utdelade knuffen eftersom det inte är bevisat att det var meningen.

Den 27 februari mötte en man från Täby upp en 30-årig man från Järfälla vid Sergels torg. Deras avsikt för att köpa heroin hos en säljare i Blåsut.

Förlorade både pengar och heroin

Enligt domen framgår det att mannen från Järfälla gav Täbybon 140 kronor för att han skulle springa iväg och köpa drogerna, men han återvände utan vare sig droger eller pengar. Då blev Järfällamannen, som led av kraftig abstinens, förbannad och de två männen började tjafsa och knuffas.

De två männen bråkar på Blåsut tunnelbanestation klockan 22.23 den 27 februari. Från polisens förundersökning.

Föll handlöst ner på spåren

Från perrongens övervakningskamera framgår det att Täbymannen i samband med handgemänget tappade byxorna. Kort därefter fick han en kraftig knuff och föll handlöst ner på tunnelbanespåret.

Järfällamannen blev rädd och hoppade ner på spåret för att hjälpa honom upp. Täbybon hade då fått ett tio centimeter stor sårskada på hjässan. De två männen lämnade kort därefter perrongen och greps av polisen.

Mannen faller ner på spåret. Från polisens förundersökning.

Hjälpte på en gång

Järfällamannen säger att han inte tänkte på att de stod på en perrong och att han aldrig skulle ha knuffat Täbybon om han visste att denne skulle falla ner på spåret. Södertörns tingsrätt menar att det inte är bevisat att Järfällabon hade något uppsåt.

De fäster också vikt vid att Järfällabon, utan att se efter om det kom något tåg, hoppade ner och hjälpte till.

Han frias därför från åtalspunkten grov misshandel.