Döms för Hitlerhälsning – frias från nazibanderoll

24-åringen frias från den nazistiska banderollen.
24-åringen frias från den nazistiska banderollen.
Två män döms för hets mot folkgrupp efter att de gjort Hitlerhälsningar vid en fotbollsmatch. En av de dömda åtalades också för att ha satt upp en nazistiskt banderoll ovanför Fredhällstunneln, men det frias han från.

Två män, 24 och 29 år gamla, med kopplingar till den nazistiska organisationen NMR döms för hets mot folkgrupp av Södertörns tingsrätt. Det var den 10 september 2017 som de båda gjorde Hitlerhälsningar efter ett fotbollsderby på Tele 2 Arena.

Poliser blev vittne till hälsningarna och grep de båda männen vid Blåsuts tunnelbanestation.

Männen nekade och menade att de bara hälsade till en tredje kamrat. Men Södertörns tingsrätt gör bedömningen att poliserna inte haft någon anledning att medvetet lämna felaktiga uppgifter och inte heller att de skulle misstagit Hitlerhälsningar för vinkningar.

Hälsningen fick spridning

Tingsrätten skriver i sin dom att den typen av hälsningar uttrycker missaktning för bland annat judar med syftning på trosbekännelse. Eftersom det var många människor på plats fick deras hälsningar spridning och de båda ska därför dömas för hets mot folkgrupp.

29-åringen döms också för våld mot tjänsteman och 24-åringen för knivbrott och ringa vapenbrott.

Påföljden blir fängelse 14 dagar respektive villkorlig dom med böter 2000 kronor.

Frias från nazistbanderoll

24-åringen var också åtalad för den banderoll som sattes upp ovanför Fredhäll-tunneln med ett nazistiskt budskap. Åtalet gjorde gällande att det var hets mot folkgrupp, grovt brott – ett brott ingen tidigare dömts för i Sverige.

Åklagarens bevisning var bland annat en film som spridits på Youtube i NRM:s ”propagandakanaler”.

Men 24-åringen friades då filmen var för otydlig.