Vikarie som misshandlade Tyresöelev får ändrat straff

Hovrätten anser liksom tingsrätten att mannen ska dömas för misshandel.
Hovrätten anser liksom tingsrätten att mannen ska dömas för misshandel.
En lärarvikarie dömdes tidigare i år i tingsrätten för att ha misshandlat en elev vid en skola i Tyresö. Hovrätten ändrar straffet – från samhällstjänst till böter.

Som Mitt i Tyresö skrev om i mars dömde Nacka tingsrätt då en lärarvikarie för att ha misshandlat en elev vid Nyboda skola. Det var 2018 som lärarvikaren satt sitt knä mot en elevs bröst och tog ett grepp om elevens hals, enligt domen. Eleven fick ont och hudrodnader.

Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar en månad i fängelse.

Mannen överklagade domen och ville frikännas.

”Han uppfattade situationen som en nödvärnssituation och försökte avvärja ett pågående angrepp”, skriver hans advokat i överklagandet.

Får böter i stället

Nyligen kom Svea hovrätts dom. Hovrätten anser liksom tingsrätten att mannen ska dömas för misshandel. Däremot ändrar hovrätten straffet: från villkorlig dom med samhällstjänst till böter på 4 500 kronor.

”Gärningen har inte varit av så allvarlig karaktär att ett fängelsestraff bör komma i fråga. Det saknas därför anledning att kombinera en villkorlig dom med samhällstjänst”, skriver hovrätten.

Rektorn för skolan har tidigare berättat för Mitt i Tyresö att mannen togs in via en vikarieförmedling och hade jobbat någon enstaka dag innan händelsen. Direkt efter den togs vikarien ur tjänst.