Imam om attackerna mot moskén: ”Ge inte upp”

Mahmoud Khalfi, ansvarig för moskén vid Medborgarplatsen.
Mahmoud Khalfi är imam vid moskén.
Förra året utsattes moskén 22 gånger. Häromdagen var det dags igen.
Imamen Mahmoud Khalfi känner sorg, men tänker inte låta nazisterna vinna.
– Människor ska inte bli skrämda av en liten grupp extremister, säger han.

Natten till i torsdags skedde en ny attack mot moskén på Södermalm. När personalen kom dit möttes de av ett stort hakkors målat på ingången samt signaturen ”Sebbe”.

Det är andra gången i år den här typen av vandalisering sker och bara under 2017 utsattes moskén för hela 22 klotterattacker.

Imamen Mahmoud Khalfi är bedrövad och säger att många känner obehag.

– Många besökare har uttryckts sin oro, och det är inte första gången, säger han.

Hakkorset innebär hat, menar imamen Mahmoud Khalifi. Foto : Pekka Pääkkö

Problemet är inte själva klottret – det förekommer överallt i samhället – men symbolen som målats på ingången till moskén bär på ett tydligt budskap.

– Hakkors innebär hat. Det är inte bra att extremister ska sprida sina idéer i Sverige genom att klottra på religiösa institutioner.

”Media eldar på hatet”

Precis som tidigare gånger har många också visat sitt stöd genom att täcka klottret med lappar och kärleksbudskap.

Fastän många känner sig rädda av attackerna anser Mahmoud Khalfi att det är viktigt att inte låta sig skrämmas och att detta inte kommer påverka aktiviteterna i moskén.

– Människor ska inte bli skrämda av en liten grupp extremister. Det går inte. Ingen får ge upp – det är precis det de vill.

Människor ska inte bli skrämda av en liten grupp extremister

Mahmoud Khalfi, imam

Han upplever att det just nu förekommer mycket islamofobi i Sverige och att media många gånger är skyldiga till att elda på hatet.

– Det skrivs mycket dåligt om muslimer och vad som pågår i moskéerna, men oftast är det av folk som inte ens har varit här. Jag välkomnar journalister att komma hit och se det med egna ögon istället, säger han.

– Vi kämpar dag och natt för att förebygga extremism och integrera och uppmuntrar muslimer till att bidra till samhället.