Ökade inbrott drabbar Täby och Danderyd

Svårt att skydda sig helt mot inbrott.
Svårt att skydda sig helt mot inbrott.
Under den första halvan av 2017 har inbrotten ökat markant i Danderyd och Täby. Polisen uppmanar grannar att hålla uppsikt åt varandra.

Under en 10-årsperiod har antalet anmälda inbrott i bostäder fördubblats i Sverige. Stockholm är värst drabbat. Där har antalet anmälda inbrott ökat med nästan en tredjedel jämfört med samma tid i fjol. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå som Hem & Hyra tagit fram.

Dystra Täbysiffror

Ökningen i bland annat Danderyd och Täby sticker ut jämfört med övriga kommuner i landet. I Danderyd anmäldes 77 inbrott under januari till juni 2016. Under samma tid i år anmäldes 110 inbrott i kommunen. I grannkommunen Täby ser siffrorna ännu mer dystra ut i jämförelsen. Där anmäldes 68 inbrott i fjol mot 111 stycken i år.

Danderyd tvåa i Sverige

När Mitt i tidigare i vår skrev om de ökade inbrotten i småhus i landet hamnade Danderyd på icke så hedrande andraplats, 289:e plats av landets 290 kommuner. Då sa Täbys kommunpolis, Stefan Dahlgren att flera inbrott sker på dagtid och i flera fall när någon är hemma.

”De ringer på och om ingen öppnar går de in”

– Jag kan inte gå in på specifika fall men visst händer det att tjuvarna har brutit sig in när någon har varit hemma. De ringer ofta på och om ingen öppnar går de in. En del är bara intresserade av att ta bilen och går in i hallen och tar bilnyckeln. Det görs såklart oftast när någon är hemma och bilen finns i närheten, säger Stefan Dahlgren.

Enligt Hem & Hyra uppmanar polisen grannar att hjälpa varandra att hålla ett vakande öga över bostadsområdet. Lägenhetsinnehavare är i stort sett lika utsatta året om. Villaägare däremot bör vara extra varsamma när det är mörkt ute, särskilt i november och december månad.