Man dömd för inbrott i Tyresö – lämnade blodspår

Inbrott, kofot.
Vid första inbrottet hittade väktarna en kofot i huset. Genrebild.
En inbrottstjuv lämnade blodspår i ett hus i Tyresö. Nu har en man dömts för två inbrott. Mannen greps vid en busshållplats med stöldgods på sig.

Det var på sportlovet 2017 som en familj i Tyresö Strand hade inbrott två gånger på en natt.

Familjen var bortrest när larmet gick. Väktare som kom dit upptäckte att balkongdörren var uppbruten men inget var då stulet, vad de kunde se. Senare samma natt gick larmet igen.

Lämnade blodspår i huset

En altandörr var nu sönderslagen och det saknades bland annat guldsmycken och kontanter. Det fanns blodspår i huset. Resultatet från blodanalyserna talar extremt starkt för att det kommer från den nu dömda mannen eller en nära släkting till honom, står det i domen.

Mannen har uppgett att han har velat visa sig cool inför andra och därför sparkat in en ruta och sprungit runt i huset, men inte stulit något.

Greps vid busshållplats

Den andra stölden han har dömts för hände en månad senare på Kryddvägen. Mannen greps tillsammans med en annan man vid en busshållplats i området efter uppgifter från ett vittne. Nästan allt stöldgods hittades på dem eller i en väska.

Mannen förnekar brott också i det fallet. Han har uppgett att han köpte väskan av en person han träffade när han var ute och gick.

Mannen är sedan tidigare dömd till ungdomsvård för bland annat misshandel, rån och utpressning och är nu placerad i ett ungdomshem i ett annat län. Han får inte något nytt straff, bland annat för att ”den här aktuella brottsligheten i tiden ligger före den senaste domen” och inte nämnvärt skulle ha påverkat straffet, enligt tingsrätten.

Den andra personen som greps döms till skyddstillsyn för häleri.