Färre inbrott sedan polisen sprängde nätverk

Bostadsinbrotten i Huddinge ökar.
Nätverket var ute efter stöldgods som får plats i en ryggsäck.
Sju personer ur ett inbrottsnätverk har häktats under vintern. Det har lett till betydligt färre inrott i Skärholmen och Hägersten/Liljeholmen.
Nätverket har riktat in sig på bostäder som ligger på markplan.

Polisområde Skärholmen där förutom Skärholmen även Hägersten och Liljeholmen ingår är ett av de mest inbrottsdrabbade områdena i södra Stockholm. Sedan början av februari har det dock inte varit så.

Enligt polisen är en starkt bidragande orsak att sju personer ur ett inbrottsnätverk sitter häktade.

– De har gripits i omgångar under vintern och vi har kunnat se ett ordentligt fall i framförallt lokalpolisområde Skärholmens inbrottsstatistik men även för hela polisområdet efter gripandena, säger Jimmy Engfors, brottsamordnare i polisområde Stockholm Syd.

Misstänkta för 20 grova stölder

De sju som häktats är misstänkta för totalt 20 grova stölder eller försök till grov stöld.

– Men antalet bostadsinbrott som de aktuella personerna misstänks ligga bakom är väldigt många fler. I de ärendena saknas tyvärr bevisning för att komma vidare med utredningarna, tillägger Jimmy Engfors.

Det aktuella nätverket siktar in sig på bostäder som ligger på markplan. Inbrotten tar sällan mer än fem minuter.

Jimmy Engfors, brottssamordnare, Polisområde Syd.

Enligt polisen ingår de häktade i ett sydamerikanskt nätverk som varit verksamt i Sverige i flera år.

– Det aktuella nätverket siktar in sig på bostäder som ligger på markplan och drabbar då såväl villor som radhus, samt även lägenheter där man utan svårighet kan bryta sig in. Inbrotten tar sällan mer än fem minuter och stöldligorna söker ofta samma gods – hemelektronik, kontanter, klockor, guld och smycken som får plats i en ryggsäck, säger Jimmy Engfors.