Inbrott för 100 000 – polisen utreder inte

Maria von Hertzen.
Maria von Hertzen.
För tre veckor sedan utsattes showdansskolan Flex i Bällsta för inbrott. Tjuvarna stal utrustning och orsakade skador för minst 100 000 kronor. Men polisen hade inte tid att komma.
Rektor Maria von Hertzen tycker att det skickar farliga signaler till kriminella.

Det var den 12 februari som Maria von Hertzen, som driver showdansskolan Flex, möttes av en krossad entrédörr till lokalerna i Fågelsångens industriområde. Skolan hade fått inbrott under natten.

– De tog allt de kom över av värde på kontoret, säger hon. Åtta datorer, högtalare, kamera, ljusmix och förstärkare. En av datorerna var en ny iMac, bara den var nog värd 20 000 kronor.

Utanför fanns fotavtryck i snön som borde ge bra spaningsuppslag för polisen.

Men det kom aldrig någon och säkrade spåren. Och brottsutredningen lades ned, vilket upprör Maria von Hertzen.

– Det är anmärkningsvärt att polisen inte prioriterar inbrott på företag och skolor, säger hon. Som medborgare vill jag gärna veta varför.

Att bostadsinbrott och åldringsbrott går först bekräftas av Lennart Lindholm, chef för polisens brottsplatsundersökningsenhet i Stockholm.

– Vi skulle vilja besöka alla men vi har inte de resurserna, säger Lindholm som för en månad sedan berättade att den grova brottsligheten i Stockholm kan ta resurser också från bostadsinbrotten.

Trots det ansträngda läget gjordes en begäran om teknisk undersökning på dansskolan. Men det ändå blev andra inbrott som prioriterades.

– Det är som du förstår inte tillfredsställande, säger förundersökningsledaren Peter Sahlsten. Men jag får ju acceptera det trots att det fanns grejor att göra. Vi begärde en teknisk undersökning men beslutet fattas på annat håll.

Maria von Hertzen är kritisk till att företagsinbrott hamnar så långt ner på polisens att göra-lista.

– Jag har kommit på tjuvar inne i min bil som bara hånskrattat eftersom de vet att polisen inte gör något. Jag förstår att polisen måste prioritera. Men att så tydligt säga att de inte bryr sig om företag och skolor är farligt. Då informerar man tjuvarna om att de ostört kan fortsätta.

Hur mycket förlorar ni på inbrottet?

– Vi har inte räknat, men det är helt säkert över 100 000 kronor. Dörren blir dyr att reparera, det var en dubbeldörr med säkerhetslås. Och försäkringen täcker inte allt. Ändå är det värsta inte pengarna utan all information som försvunnit med datorerna.