Inbrotten ökar mest i Norrmalm

93 inbrott anmäldes i Norrmalm under årets första sex månader.
93 inbrott anmäldes i Norrmalm under årets första sex månader.
Antalet anmälda inbrott i Norrmalm ökade med 35 procent under första halvåret 2017 jämfört med samma period 2016. Vad det beror på vet inte polisen.
– Det är omöjligt att göra en sådan analys, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.
Under årets sex första månader anmäldes 93 inbrott i Norrmalms stadsdel. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Det är 35 procent fler anmälningar än under samma månader 2016 och den största ökningen i hela innerstan.

Ökningen i hela Stockholms län är nästan lika stor: 30 procent.

– Det är jättesvårt att säga vad det beror på. Om vi tittar på vad som anmäls så beskrivs ofta vad man kan misstänka är organiserade brott, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på polisen i Stockholm.

”Det är jättesvårt att säga vad det beror på”

Kjell Lindgren, talesperson polisen

Under sommarens två första månader, juni och juli, har anmälningarna om inbrott i Stockholms län ökat ännu mer jämfört med 2016: 57 procent.

Polisen ser att inbrotten sker på dagen och det går fort. Ett inbrott är över på några minuter.

– Det är små grejer, smycken och pengar, som man tar. När jag började som polis då tog man tv och stereo men det är för stort, säger Kjell Lindgren.

”Det är små grejer, smycken och pengar, som man tar. När jag började som polis då tog man tv och stereo men det är för stort.”

Kjell Lindgren, talesperson polisen

Grannsamverkan – bra metod

Kjell Lindgren framhåller grannsamverkan som en effektiv förebyggande åtgärd.

Att hålla koll på varandras hus, eller lägenheter, och tilltala okända människor som dyker upp i området kan förebygga brott.

Vad kan ni från polisen sida göra?

– Vi måste hitta spår så att vi kan knyta gärningsmannen till brottet. Men de har lärt sig att inte lämna spår som går att knyta till en specifik person. Brytverktyg kan vi säkra men att koppla det till en person är inte lika lätt, säger Kjell Lindgren.