Inbrotten i Sollentuna minskade i fjol – del av europeisk trend

färre inbrott i sollentuna
Antalet inbrott minskade rejält i Sollentuna 2018 jämfört med året innan.
Inbrotten går ner i Sollentuna, och i hela Stockholms län. Efter att i flera år stigit och nått rekordnivåer 2017 har nu trenden vänt. Och det ser likadant ut i resten av Europa.
– Experternas svar ser olika ut i olika länder, säger Peter Lindström, kriminolog hos Polisen.

I fjol anmäldes 6 599 inbrott i hela Stockholms län. Det är en rejäl minskning från året innan då antalet anmälningar uppgick till 9 237 i länet. Man behöver gå tillbaka till sjuttiotalet för att hitta så höga siffror som under 2017. Men det under flera år stigande antalet inbrott vände alltså under 2018.

Sollentuna är inget undantag. Antalet inbrott sjönk från 393 år 2017 till 320 i fjol – en minskning med 23 procent.

Sollentuna hör dock till de kommuner i länet som har flest inbrott per 100 000 invånare – endast Danderyd och Järfälla ligger före på den listan – även om siffran i Sollentuna minskade från 550 år 2017 till 443 i fjol.

– Det sjönk rätt så abrupt och det är ingen slump, säger Peter Lindström, kriminolog hos Polisen.


Inbrotten minskar nästan överallt

Anmälningar om inbrott i villa eller lägenhet per 100 000 invånare i Stockholms läns kommuner.

Källa: Brå.


Samma trend i flera länder

Men vad det beror på är inte lika lätt att svara på. Vissa menar att grannsamverkan har gett effekt, andra menar att gränskontroller och fler gripanden ligger bakom minskningen. Men trenden ser likadan ut i Dannmark, Tyskland, Holland och England, säger Peter Lindström.

– Man kan nästan välja sin favoritförklaring och experternas svar ser olika ut i olika länder. Men bostadsinbrotten tycks inte vara lika lukrativa som tidigare. Vi har inte så mycket kontanter eller värdesaker tillgängliga.

Men att grannsamverkan ger effekt råder det inga tvivel om. Studier visar att områden där man nyligen startat grannsamverkan har färre inbrott jämfört med andra kontrollområden.