Min lokala hjälte

Inbrottsliga härjar i Huddinge – nu har tre häktats

Inbrottsliga härjar i Huddinge.
Inbrottsliga härjar i Huddinge.
Polisen misstänker att en hitrest chilensk inbrottsliga ligger bakom flera inbrott i Huddinge den senaste månaden.
Tre personer har häktats och flera gripande står för dörren, om bara Huddingepolisen får extra resurser.

Under drygt en månads tid har en misstänkt inbrottsliga gäckat polisen i länet och inte minst polisen i Huddinge. Av de över 20 inbrott som polisen misstänker att ligan ligger bakom så ska ett tiotal ha skett i bostäder i Segeltorp och Stuvsta. Vid ett av inbrotten var en person hemma.

– Målsägande var hemma under inbrottet och vet hur en av gärningsmännen ser ut. Han tappade också sin telefonen med vilken han hade filmat sig själv, säger Johan Silverland, förundersökningsledare vid polisen i Huddinge.

Den inbrottstjuven är fortfarande på fri fot, men en annan greps i samband med två inbrott i Stuvsta.

– Han greps på flyende fot med smycken på sig från två fullbordade inbrott, säger Johan Silverland.

Ytterligare två personer greps vid ett inbrott i Skärholmen i förra veckan, och samtliga gripna har nu häktats.

Polisen misstänker att det är minst sex personer till som är med i samma gruppering och att det rör sig om en hitrest inbrottsliga.

– Vi utreder just nu om det finns ett samband mellan personerna och inbrotten, och indikationer tyder på att det rör sig om en hitrest konstellation från Chile. Just nu pågår inre spaning, vi ser över teknisk bevisning och jämför spår som har lämnats på brottsplatserna, säger Johan Siverland.

Vid polisen i Huddinge tror man att det kan bli fler gripanden inom kort, om bara ledningen för polisen i Stockholm syd hörsammar Huddingepolisens önskan om extraresurser. Hittills har begäran avslagits trots bra utredningsläge.

Enligt Siverland är frustrationen stor över att flera gärningsmän därför kan komma att gå fria.

– Jag har försök att få resurser hit för att kunna dra i de trådar vi har som skulle kunna leda till gripanden, men har inte fått gehör för det. Nu har vi kommit till ett vägskäl där resurserna måste in annars är risken stor att bara de tre häktade döms och att kumpanerna går fria, säger han.