Inbrottsligor får tips av lokala kontakter

bostadsinbrott ökat
Inbrotten ökade kraftigt 2017. Även hittills i år har många drabbats. Genrebild.
Två eller tre gärningsmän med ryggsäck eller magväska, på jakt efter smycken och kontanter.
Det är polisens bild av de typiska inbrottstjuvarna.
Många tros tillhöra organiserade ligor – med lokala tipsare.

Vilka är det som ligger bakom inbrottsvågen i söderort och övriga Stockholm? Tack vare kamerabilder, iakttagelser och analyser har polisen en hyfsad bild, trots att de sällan griper någon:

– Det är ofta två-tre gärningsmän. En som håller vakt utanför och minst två som är inne. De har mörka kläder, ryggsäckar och på en del kamerabilder har vi kunnat se magväskor. De tar smycken, kontanter och teknikprylar som laptops och paddor, berättar Malin Lehammer, kommunpolis i Hägersten-Liljeholmen och Skärholmen.

Det är lite som när man plockar kantareller

Malin Lehammer, kommunpolis

Teorin är att det rör sig om organiserade ligor som opererar i flera länder. De misstänks ha hjälp av lokala kontakter som tipsar om lämpliga områden.

– Hittar de ett bra område kommer de ofta tillbaka igen inom två veckor innan de drar vidare till nästa. Det är lite som när man plockar kantareller– man plockar där man har hittat tidigare, säger Malin Lehammer.

Polisens bästa tips: Grannsamverkan

Hon uppmanar hyresvärdar och bostadsrättsföreningar att börja med grannsamverkan.

– Grannsamverkan är det enda som vi vet hjälper. Polisen har inte de resurserna att vi kan spana efter de här gärningsmännen.

– Finns det grannsamverkan i ett område, då har vi en kontaktperson och kan direkt skicka ut varningar när det har hänt något. Annars har vi ingen att höra av oss till.