Inbrottstjuvarna allt snabbare och råare

inbrott bild på kofot
Bostadsinbrotten har ändrat karaktär, enligt Svensk larmtjänst vd.
De struntar i larm.
De struntar i om du är hemma.
– Konsekvensen är att det skapar otrygghet för allmänheten, säger Mats Galvenius, verkställande direktör på Svensk larmtjänst.

Bostadsinbrotten har ökat dramatiskt i Bromma, det skrev Mitt i om för några veckor sedan. I juli månad sköljde en inbrottsvåg in efter en tid av relativt få anmälningar.

Mats Galvenius, verkställande direktör på Svensk larmtjänst som är ett dotterbolag till branschorganisationen Svensk försäkring, följer utvecklingen noga i sitt arbete.

Långvarig trend

Han säger att han följer inbrotten över en längre tidsperiod och han är medveten om att inbrotten ökar, en trend som varit i ett decennium.

”Konsekvensen är att det skapar otrygghet för allmänheten”

– Det är en långsam ökning år för år, säger Mats Galvenius.

– Konsekvensen är att det skapar otrygghet för allmänheten. Det belastar polisen och deras resurser. Det påverkar försäkringspremier.

Han ser en förändring av vilka som ligger bakom inbrotten. För tio år sedan var det till stor del narkotikaberoende personer som ägnade sig åt brotten. Men det har skett en ”kraftig förändring”, säger han och hänvisar till polisens uppgifter om att i dag är det ligor som står bakom en stor del av inbrotten.

– De arbetar snabbare och tar bara vissa saker, som motorgräsklippare eller elektronik. Ofta bryr man sig inte om larm. Det är vanligare att folk är hemma när brotten begås vilket bidrar till otrygghet.

Han säger att för internationella ligor har Sverige blivit en ”godisbutik”

– Polisen måste satsa mer på vardagsbrott, det är alldeles för lite uppklarningsprocent.

– De grips, släpps och tar sig en annan identitet och kommer hit igen.

Kräver hårdare tag

Enligt Mats Galvenius står internationella ligor för 30-50 procent av inbrotten i landet.

– I Stockholm är andelen troligen högre.

Rättsväsendet måste ta i med ”hårdhandskar”, anser han, som ökad kontroll av hamnarna, framförallt i Stockholm och Skåne där mesta delen av stöldgodset lämnar Sverige.

Vill ge tullen mer makt

Han tycker också att tullen borde få leta efter stöldgods, vilket tullen inte får i dag.

Han jämfört med Finland där 20 procent av inbrotten klaras upp, enligt honom. Finland har enligt Galvenius samma straffskalor som Sverige men tillämpar sin lagstiftning hårdare.

Vad ha du för råd till den som vill skydda sig mot inbrott?

Galvenius säger att det kan handla om att ha villan väl upplyst, att ha larm som låter:

– Larm som låter gillar inte internationella ligor.

Han råder också att dna-märka värdeföremål vilket underlättar att spåra stöldgods om det påträffas.

Hur ser framtiden ut när det gäller inbrottsutvecklingen?

– Dom internationella stöldligorna är här för att stanna. Det enda som kan förändra det är att upptäcktsrisken ökar, att polisen får resurser att lagföra. Vi vet att när polisen gör insatser påverkar det brottslingarna.