Erik, 17: ”Käkar ecstasy en gång i veckan”

Erik tar ecstasy en gång i veckan.
Erik tar ecstasy en gång i veckan.
I Täby uppger tolv procent av ungdomarna att de använt droger den senaste månaden, enligt Brå. I Danderyd är motsvarande siffra tjugo procent – vilket är högst i hela länet. Mitt i har träffat en av killarna bakom statistiken.
– Ecstasy tar jag när jag vill festa, säger Erik.

Erik är inte förvånad, inte alls. Att Danderyds unga knarkar mest i hela Stockholm kände han på sig.

Erik heter egentligen något annat, är 17 år gammal, går andra året på ett gymnasium i Danderyd och har senaste månaderna tagit ecstasy minst en gång i veckan.

– Weedet blir inte lika ofta just nu. Det var mer i ettan. Nu blir det då och då när jag degar hos någon polare på chillkväll. Ecstasy tar jag när jag vill festa, säger Erik.

Drack sprit första gången i nian

Han drack sprit första gången sommaren mellan åttan och nian. Våren efter röktes första gräset och nu i höstas tog han sitt första ecstasypiller.

– En kompis hade fixat och tagit med sig till en fest jag var på, vet inte exakt hur han fått tag på det men det är oftast bara att ringa en langare.

Det är rätt socialt accepterat

Erik, 17.

Användandet av droger skiljer sig från gäng till gäng, men är enligt Erik ändå utbrett. Vissa i skolan gör det inte alls, andra varje vecka.

– Det är rätt socialt accepterat. På fester står vi inte direkt och skriker om det, men är inte heller speciellt hemliga. Alla vet om att det händer och det är aldrig någon som säger typ ”vad håller du på med” även om det säkert är någon som tänker det.

– Några kompisar håller på med kokain och så men det är inget jag har eller ens vill prova. Jag vill ändå ha någon sorts gräns.

Varför går gränsen vid just kokain?

– Jag vet faktiskt inte, men när jag kollar tillbaka på mig själv om tjugo år så är det inte den jag vill vara.

Det har inte att göra med alla problem som kokainsmugglingen orsakar längs vägen hit?

– Kanske lite, men jag har inte läst på tillräckligt.

Enligt en rapport är knarket mer utbrett bland killar än tjejer?

– Det beror säkert på att tjejer som röker på ses som trashiga, medan killar ses som lite coola. Det är inget jag håller med om, men det är helt enkelt inte lika socialt accepterat bland tjejer.

Polisens gängexpert säger att ert knarkande finansierar gängkrigen i andra förorter.

–  Inte direkt så att folk här odlar i sin trädgård. Jag förstår den poängen, men bara för att vi slutar kommer inte våldet i förorterna att sluta. Moraliskt känns det ändå inte jättebra. Jag är drogliberal och tycker inte att  det ska vara olagligt egentligen, och jag kommer inte sluta göra det jag tycker om. Det är så det är även om jag inte tycker det är bra.

Är du inte rädd för att hamna i ett missbruk?

– Nej egentligen inte,  jag gör det bara för att det är kul. Jag gillar att det är lite mind-altering.