Vallentunaborna rejält trötta på inbrotten

Grannsamverkan i Vallentuna
Många invånare hoppas på grannsamverkan ska upptäcka när tjuven är i området.
Dick Holmströms, 78, svärfar hade inbrott fyra gånger på ett år.
Dick Holmströms, 78, svärfar hade inbrott fyra gånger på ett år.
Inbrotten i Vallentuna har mer än fördubblats på ett år. Särskilt drabbat är Bällsta. Mitt i har pratat med Vallentunabor om problemet.

En bilfärd genom Bällsta en onsdagsförmiddag är en lugn och nästintill enslig upplevelse. Villorna ser ut att sova tryggt jämte garageuppfarter som gapar tomma utan bilar. Samtidigt är det här som tjuvar väljer att slå till.

Förra året anmäldes 112 inbrott i Vallentuna kommun, en rejäl med över 100 procent – största ökningen i länet. Nära hälften av inbrotten ägde rum i Bällsta.

”Viktigt att hålla ögonen öppna”

Vid återvinningsstationen nära Stockholmsvägen i hjärtat av området står Pelle och hivar gamla tidningar och kläder. Han känner sig inte särskilt oroad över att få oväntat besök men är heller inte särskilt road över alla inbrott som sker.

– Jag bor i hus med bra insyn utifrån, sen bor svärfar alldeles bakom som håller koll, så jag känner mig lugn på den fronten. Fast det pratas om inbrotten i grannskapet, det gör det, säger han.

På gatan där han bor som han inte vill avslöja, har alla grannar pratat ihop sig om att hålla ögonen öppna.

– Många pratar om att skaffa larm, och jag hjälpte faktiskt en häromdan att installera ett. Man får hoppas att det avskräcker.

Bommar, kameror, vakter och fler poliser

Kurt Näslund är administratör för gruppen Grannsamverkan Västra Bällsta och är ofta i kontakt med både polis och grannar i samband med inbrott. Han menar att hjälpas åt att vara vaksam på vem som rör sig i området är en minst lika viktig åtgärd till att motverka inbrott som att införskaffa larm.

– Alla tycker självklart att det är jobbigt. Men det är därför vi har facebooksidan så man kan snabbt tala om när det händer något. Många vill ha larm men risken för inbrott försvinner inte för det. De husen blir också drabbade, säger han.

Vad tycker folk borde göras i Västra Bällsta för att minska inbrotten?

– Det finns flera förslag från boende. Några är bommar vid infarterna till området, sätta upp kameror, hyra in vaktbolag som bekostas av boende eller av kommunen. Kameror får man inte ha och bommar blir kanske lite för komplicerat. Gällande vaktbolag, blir nog kostnad och rättvis områdesbevakning ett hinder för den typen av insats.

– Sedan vill alla se fler polisbilar rondera – den frågan borde politikerna i riksdag och regering, samt polisledning ta på större allvar.

Svärfar hade fyra inbrott på ett år

Eva Schödin, 59, ska precis kliva på bussen. När hon kom hem en dag för sex-sju år sedan märkte hon att något inte stod rätt till.

– De hade inte stökat till det, så jag märkte det inte först. Men sen kände jag att någon hade varit inne i huset och smycken var försvunna. Det var obehagligt, och man mådde inte särskilt bra efteråt. Nu är jag hemma för det mesta om dagarna så jag är inte så oroad över att det ska hända igen, säger hon.

Dick Holmström flyttade till Vallentuna på 1970-talet, ”Då var det ingen som pratade om inbrott och folk låste knappt dörren”, säger han. Foto: Alexander Jacobsson

En bit från henne kommer Dick Holmkvist, 78, gående. Han bor i närheten av Lindholmen och berättar att hans svärfar häromåret fick inbrott fyra gånger på ett år.

– Man är väldigt utsatt om om man bor i villaområdena. Tjuvarna tror att de finns gått om dyrbar konst och guldsmycken i husen, men det har inte alla. Känslan att någon främmande person har gjort intrång i sitt hem är lika påfrestande som att bli av med saker.

Hur har det som hände din svärfar påverkat dig?

– Jag förvarar inte värdesaker synligt och har låst in i bankfack det jag inte vill bli av.

Fakta

Så kan du avskräcka inbrottstjuven

Om du åker bort, fråga om en eller flera grannar kan titta till huset.

Be dem vara uppmärksam på tjuvtricken att lägga en sten på exempelvis brevlådan eller ingången.

Gå över inbrottsmöjligheterna på ditt hys och byt till fönster som inte kan bändas upp eller lyftas ut.

Förstärka alla dörrar in till huset, även altandörren, och ha ingen stege tillgänglig. Tjuven väljer alltid det lättaste sättet att ta sig in.

En tjuv vill inte känna sig sedd. Därför är det klokt att även heja på även främmande personer du möter i området.

Tjuven vill inte bryta sig in om någon vistas i hemmet. Om ditt barn är ensam hemma, berättade då att de ska ge sig till känna om någon knackar på dörren. Annars tror tjuven att ingen är hemma.

Fakta

Så många inbrott har skett i länet

Antalet anmälda inbrott under hela 2016 och 2017 i Stockholms läns kommuner.

Källa: Polisen