”Min klient är tacksam för allt stöd”

Amana Ayob Landin företrädde den målsägande kvinnan i Solna tingsrätt.
Amana Ayob Landin företrädde den målsägande kvinnan i Solna tingsrätt.
Den målsägande kvinnans advokat kommenterar skandaldomen i Solna tingsrätt, där en man friades från brottsmisstankar på grund av att han "kom från en bra familj".
– Jag har aldrig sett någon liknande skrivning förut, säger kvinnans målsägarbiträde Amana Ayob Landin.

I helgen briserade nyheten om att Solna tingsrätt hade friat en man från misstankar om att han misshandlat sin hustru, bland annat för att han ”kom från en bra familj”.

Två av nämndemännen ansåg att mannen skulle frias, medan en nämndeman och rättens ordförande ansåg att mannen skulle dömas.

De två nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, som då representerade Centerpartiet, ansåg dessutom att kvinnan borde ha pratat med familjen istället för att kontakta polisen.

Aldebe: ”Jag står inte bakom domskälet”

Eftersom den mildare påföljden ska gälla vid en skiljaktig dom, friades mannen.

 

Målsägarbiträdet Amana Ayob Landin berättar för Mitt i att det dröjde tills hon och hennes klient förstod vad domen grundades på.

– Vi fick bara information om att det var två nämndemän som inte ansåg att åtalet var styrkt men att rättens ordförande och den tredje nämndemannen ville fälla till ansvar.

Sedan dröjde det cirka en vecka innan de fick domen skriftligen och kunde läsa domskälen.

– Det var en, minst sagt, ovanlig dom. Jag har aldrig sett någon liknande skrivning förut, säger Amana Ayob Landin.

Hur mår din klient efter all uppståndelse som blivit?

– Hon mår under omständigheterna bra och är tacksam för allt stöd hon har fått. Hennes förhoppning är att det här ska leda till en debatt som gör att inget annat brottsoffer ska behöva utstå en liknande dom.

Nu har de stor förhoppning om att den överklagade domen kommer att ändras av hovrätten.

– Den skiljaktiga meningen är välmotiverad och är i enlighet med den syn på bevisvärdering som är värdig en rättsstat. Vi hoppas självklart att hovrätten kommer fram till samma slutsats som den skiljaktiga meningen.