Postade knarkbrev från lyxadress i innerstan

Här ses en av männen skicka narkotika från en postlåda på Odengatan.
Här ses en av männen skicka narkotika från en postlåda på Odengatan.
Männen paketerade och förvarade flera kilo cannabis i en knarkcentral i innerstan.
Tillsammans postades de narkotika till minst 49 platser i hela landet – från brevlådor i Vasastan och Östermalm.
Nu döms kumpanerna till flera års fängelse.

Männen, födda 1995 och 1990, döms för att ha langat narkotika, framförallt marijuana, till ett mycket högt värde. Männen bor i Vasastan och Östermalm och har använt sig av postlådor i sina egna kvarter.

Foto: Polisen.

Använde lägenhet som knarkcentral

Försändelserna har skett under kvällar och ibland mitt på dagen, på mycket centrala adresser i Stockholm. På polisens egna bilder syns männen posta knarkbrev från bland annat Odengatan i Vasastan och på Strindbergsgatan i Östermalm.

Polisens spaningar visar att langningen var mycket organiserad. Tillsammans har männen postat knark till minst 49 olika adresser, från Skåne till Västerbotten. För att komma i kontakt med kunderna har de använt sig av krypterade mejladresser och tillfälliga mobiltelefoner.

Här fångas en av männen på bild av polisens spanare.

Narkotikahandeln sköttes från männens egna lägenheter och från flera andra centrala adresser i Vasastan och Östermalm. I en lägenhet på Strindbergsgatan låg det som polisen kallar för ”narkotikacentralen”. Här hittades 5,2 kilo cannabis under polisens husrannsakan. Lägenheten på Strindbergsgatan var i princip omöblerad och har i stort sett bara använts som central för männens narkotikahandel. ”Det var uppenbart att ingen bodde i lägenheten”, skriver en av  poliserna efter husrannsakan.

I en annan lokal på Östermalm, ”förrådet”, fanns nästan 2 kilo cannabis och 27 gram kokain. Dessutom hittades narkotika i de båda männens lägenheter. I lägenheterna fanns också digitalvågar, vakuummaskiner, plasthandskar och tiotusentals kronor i kontanter.

Polisens kameraövervakning visar hur männen tog med sig knarket från en lägenhet på Strindbergsgatan.

Förnekar brott

Männen greps i oktober 2017 och har suttit häktade sedan dess. Nu döms de till 2,5 år respektive 3,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. En av männen förnekar brott och menar att den narkotika som polisen hittade var till för eget bruk. Den andre erkänner att han gjort sig skyldig till narkotikahandel, men att det varit i mindre skala än polisen påstått.
Ytterligare två personer, en kvinna och en man, döms för narkotikabrott. Kvinnan är sambo med en av langarna och döms till tio månaders fängelse. Enligt polisen har kvinnan haft vetskap om droghandeln och tjänat pengar på sin sambos langning. Den fjärde personen ska ha köpt kokain av en av männen och döms därför till fyra månaders fängelse.