Nu väcks åtal mot Arbogakvinnan

I november grävdes graven i Gustavsberg upp.
I november grävdes graven i Gustavsberg upp.
Kyrkogården stängdes av för besökare.
Kyrkogården stängdes av för besökare.
Idag, fredag, kommer åtalet mot den 42-åriga kvinnan från Arboga. Hon åtalas bland annat för mord på sin tidigare make från Värmdö, mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma.

De så kallade Arbogamorden är ett av de mest omskrivna fallen i svensk kriminalhistoria med en utredning på cirka 7 000 sidor. Måndagen den 8 maj inleds rättegången, men redan under fredagsförmiddagen lämnas åtalet in mot en 42-årig kvinna från Arboga och hennes dåvarande pojkvän, idag 19 år.

Hittades död i sommarstugan

Det hela började i augusti förra året när kvinnans 68-åriga pappa hittades död och hennes 63-åriga mamma svårt knivskadad i en sommarstuga i Arboga i Västmanland.

Det var den 63-åriga kvinnan själv som larmade 112 klockan 23.12 den 3 augusti förra året.
– Hjälp, jag har hål i kroppen!, skrek hon i panik i larmsamtalet enligt Aftonbladet.

Misstankarna mot henne avskrevs snabbt, och en jakt efter mördaren inleddes. Misstankar riktades senare mot dottern till paret, en nu 42-årig kvinna och hennes nu 19-årige pojkvän.

Misstänkt ha dödat Värmdöbon

I utredningen kom en historia om pengar, övertalning och försök till försäkringsbedrägeri fram. Det visade sig nämligen att kvinnans 42-årige make från Värmdö hittats drunknad på en meters djup i Hjälmaren i närheten av parets sommarstuga 2015. Hans död skrevs först av som en olyckshändelse. Men efter att det visat sig att kvinnan skulle få 2,5 miljoner från mannens livförsäkring, som hon själv misstänks ha tecknat, fattade försäkringsbolaget misstanke.

LÄS OCKSÅ: Här öppnas graven i Värmdö

I november förra året grävdes mannens grav upp i Gustavsberg i jakt på svar om brott eller inte låg bakom makens död.
– Vi anser att en rättsmedicinsk undersökning är av väsentlig betydelse för utredningen. I denna fråga har vi konsulterat rättsläkare och rättskemist, sa en av åklagarna i ärendet, Jessica Wenna, till Aftonbladet i november. 

Enligt åtalet har kvinnan: ”Ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan genom dränkning berövat honom livet”.

Hoppas få båda fällda

I september häktades paret misstänkta för mord och mordförsök. Nu, nära nio månader efter dådet, lämnas åtalet in. Åklagaren menar att det finns tillräckligt med bevis för att få pojkvännen fälld för mord och mordförsök. Kvinnan kan bland annat bli fälld för två mord, mordförsök och stämpling till mord i tre fall efter att hon ska ha försökt få tre personer att döda ett av de två mordoffren.

LÄS OCKSÅ: Åklagaren berättar om fynden

Motivet till dåden misstänks vara pengar.

Fakta

Arbogafallet - ett av de mest omskrivna

  • I augusti 2016 hittas kvinnans 68-åriga pappa död och hennes 63-åriga mamma svårt knivskadad i en sommarstuga i Arboga i Västmanland.
  • Misstankar fattades mot den nu 42-åriga kvinnan och hennes nu 19-åriga pojkvän. I september häktades de misstänkta för mord och mordförsök.
  • 2015 hittades kvinnans 42-årige man drunknad vid sommarstugan. Polisen fattade inga misstankar om brott. Det gjorde däremot försäkringsbolaget då kvinnan tecknat livförsäkring på flera miljoner.
  • 15 november 2016 grävs graven upp på kyrkogården i Värmdö. Anledningen är att man vill göra ytterligare en obduktion.
  • 21 april lämnas åtalet mot kvinnan och pojkvännen in. Förutom de allvarligaste åtalspunkterna åtalas kvinnan också för grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.
  • 8 maj inleds rättegången.
Källa: Åklagarmyndigheten, VLT