Koppleriåtalad försvarschef släppt ur häktet

Högt uppsatt chef inom Försvaret häktad för koppleri.
Nacka tingsrätt anser att det inte längre finns skäl att hålla ex-toppchefen häktad
Den tidigare toppchefen inom Försvarsmakten som åtalats för grovt koppleri har släppts ur häktet, något som talar för en friande dom.
Samtidigt säger åklagaren att ingen av de män som misstänks för att ha köpt sex av mannens sambo kommer att åtalas, preskriptionstiden har gått ut.

Det är Dagens Juridik som skriver om frisläppandet. Den 52-årige mannen, som är hemmahörande i Nacka, har tidigare jobbat med frågor som rör rikets säkerhet inom Sveriges anti-terrorbekämpning och har även varit toppchef i försvarsmakten.

I början av juni åtalades mannen för grovt koppleri, misstänkt för att under flera år ha sålt sin sambo till ett stort antal män.

Fortfarande misstänkt

I måndags släpptes mannen ur häktet, efter beslut av Nacka tingsrätt. 52-åringen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för koppleri mellan åren 2013 och 2017 men tingsrätten anser att skälen för häktningen inte uppväger intrånget som en häktning innebär.

Kammaråklagare Daniel Suneson säger till Mitt i att frisläppandet innebär att 52-åringen inte kommer att dömas för grovt koppleri men att han kan komma att dömas för koppleri på sannolika skäl, även det ett brott där fängelse ingår i straffskalan men med en betydligt lägre straffskala.

Daniel Suneson säger att han inte tänker överklaga frisläppandet.

– Min uppfattning är att jag har pläderat för grovt brott, tingsrätten har gjort annan bedömning.

Sexköparna åtalas inte

Till Dagens Juridik säger 52-åringens advokat, Johan Eriksson, att hans klient tyckte att det var skönt att bli släppt.

Enligt åtalet är 52-åringen misstänkt för att ha sålt sin sambo till omkring trettio män. Daniel Suneson säger att ingen av de som köpt sex av kvinnan kommer att åtalas, anledningen är att brotten begicks för över två år sedan och har preskriberats. En av sexköparna kommer dock att få ett strafföreläggande.

Dom mot 52-åringen meddelas nästa vecka, 28 juni.