Kraftig ökning av inbrott i Upplands-Bro

Kofot framför dörr.
Det har varit ovanligt många inbrott för tidsperioden.
Den gångna helgen har det varit många bostadsinbrott i Upplands-Bro och grannkommunen Järfälla. Och statistik visar att inbrotten ökat i området under längre tid.

Sedan i torsdags förra veckan har det anmälts ovanligt många inbrott i bostäder. Ovanligt är också att aktiviteten är så hög på vårkanten när mörkret inte skyddar lika bra.

– Vi har märkt att vi under en period har haft mycket inbrott. Om vi jämför med föregående år så har vi en rätt så rejäl ökning, säger Albin Näverberg på Järfälla/Upplands-Bropolisen.

Mellan den 23 och 26 mars anmäldes totalt 10 inbrott och inbrottsförsök i de två kommunerna. I Upplands-Bro har tre bostäder strax utanför Bro drabbats och två i Brunna. I Järfälla är det flera områden i och omkring Jakobsberg som varit utsatta.

Enligt polisen är det tre olika tillvägagångssätt, ett för varje område. I Jakobsberg har tjuvarna brutit på altandörrar, i Bro har fönster krossats och i Brunna har det varit en urlyft fönsterkassett och ett fönster med brytskador.

– Man kan definitivt säga att det är tre olika tekniker. Det tyder på att det är samma förövare i varje område, säger Albin Näverberg.

Som ansvarig för grannsamverkan har Albin Näverberg sammanställt inbrottsstatistik i kommunerna från 1 juli 2016 till 13 mars 2017. Jämfört med samma period ett år tidigare har anmälningarna om inbrott och inbrottsförsök ökat med 70 procent i Upplands-Bro och med 50 procent i Järfälla kommun.


Anmälda inbrott och inbrottsförsök

Antalet anmälningar juli till mars 2015/2016 och 2016/2017

Källa: Polisen Järfälla/Upplands-Bro


Albin Näverberg uppmuntrar till grannsamverkan, men vill också få människor att tänka till innan de köper något riktigt billigt på nätet eller i en baklucka någonstans – för att slå undan benen för marknaden för stöldgods.

– Om man får köpa någonting väldigt billigt så är det ett varningstecken. Det är ofta vanliga människor som köper stöldgods, säger han.


Läs också: